Bent u het niet eens met de uitspraak van de rechtbank in uw zaak? Ga dan in hoger beroep!
Het hoger beroep is een herbeoordeling van uw zaak. Als u het niet eens bent met de uitspraak van de rechtbank, dan kunt u in veel gevallen in hoger beroep. Een andere hogere rechter (meestal het Gerechtshof) kijkt nog een keer naar de feiten en beslist daarna of hij het eens is met het oordeel van de rechtbank of dat hij een andere uitspraak doet.
Zoals gezegd kunt u in veel gevallen in hoger beroep. Er is wel een aantal voorwaarden waaraan u moet voldoen voordat u in hoger beroep kunt.
In civiele procedures moet u in hoger beroep gaan via een advocaat. Die stelt een appeldagvaarding op. Deze wordt door een deurwaarder aan de wederpartij of diens advocaat uitgereikt. ook wordt een exemplaar van de uitgereikte dagvaarding aan het gerechtshof verzonden. In de dagvaarding staat dat u het niet eens bent met de uitspraak van de rechtbank.
Tegenwoordig worden beide partijen al vrij snel daarna door het hof uitgenodigd voor de zogenaamde comparitie na aanbrengen. Deze is te vergelijken met de comparitie van partijen bij de rechtbank. Maar het gerechtshof kan ook beslissen dat er verder schriftelijk wordt geprocedeerd. Dan dient uw advocaat de memorie van grieven indienen waarin uitvoerig staat beschreven waarom u het niet eens bent met de uitspraak van de rechtbank. De wederpartij mag daar dan op reageren in een memorie van grieven. Soms wordt nog een mondelinge behandeling door het gerechtshof gelast, maar dat hoeft niet. Overigens heeft iedere partij wel het recht op een mondelinge behandeling. Uw advocaat kan hierom verzoeken. Tot slot wijst het hof een arrest. Hierin verklaart de rechter het beroep (deels) gegrond of ongegrond.
In strafzaken kunt u of uw advocaat bij de rechtbank aan dat u in hoger beroep wilt. Hierbij moet u aangeven waarom u het niet eens bent met de uitspraak van de rechter. Daarna zal er een zitting plaatsvinden waarna het hof een beslissing neemt.
Het hangt van verschillende factoren af of het verstandig is om in hoger beroep te gaan. Soms is het raadzaam om specifiek alleen hoger beroep in te stellen tegen een deel van een vonnis dat niet voordelig voor u is. Het Gerechtshof beoordeelt dan allen dat deel. Maar daarmee loopt u wel het risico dat de wederpartij incidenteel hoger beroep instelt. De nieuwe uitspraak kan voordeliger, maar ook nadeliger zijn dan de uitspraak door de rechtbank. Als een beroep echter kansrijk is, dan is het instellen van appèl uiteraard de moeite waard zijn.
Wilt u weten of in hoger beroep gaan in uw geval verstandig is? Of bent u op zoek naar een advocaat die u in hoger beroep bij kan staan? Wij bieden een advocaat gespecialiseerd in hoger beroep die u kan helpen. U kunt vrijblijvend contact opnemen met ons kantoor.