Faillissementsrecht

Advocaat faillissement Den Haag

Een aanvraag tot faillissement wordt vaak vooral gebruikt als incassomiddel. De gedachte achter de faillissementsaanvraag is niet om de debiteur echt failliet te laten verklaren maar om betaling van de vordering te verkrijgen. De schuldenaar wil niet failliet gaan en zal onder dwang van de faillissementsaanvraag uiteindelijk tot betaling van de schuld overgaan.

Wat zijn de gevolgen voor de bestuurder en ondernemer bij een faillissement?

Het is voor een ondernemer van belang dat het goed gaat met zijn onderneming en dat deze niet failliet gaat. Bij een faillissement wordt namelijk door de rechtbank een curator aangesteld en verliest de ondernemer alle zeggenschap. Voortaan beslist de curator alles. Daarbij onderzoekt de curator of:

Slaagt de curator er in om de bestuurder met succes aan te spreken dan loopt de ondernemer dus het aanzienlijke risico om als bestuurder in privé aansprakelijk gesteld te worden voor de schulden van de onderneming. Dat kan verstrekkende gevolgen voor de ondernemer en zijn gezin hebben. Daarom is een faillissementsaanvraag een zeer effectief incassomiddel.

Wie kan een faillissement aanvragen?

De volgende vier partijen kunnen het faillissement van en bedrijf aanvragen:

  • de ondernemer kan zelf (als schuldenaar) het faillissement van de onderneming aanvragen, de eigen aanvraag (eventueel met behulp van een advocaat);
  • een van de schuldeisers. Hiervoor is vereist dat voldaan is aan het pluraliteitsvereiste. Een schuldeiser kan het faillissement aanvragen indien er minimaal nog een andere schuldeiser is met een vordering. Met andere woorden: wanneer de debiteur minimaal twee verschillende facturen van twee verschillende schuldeisers onbetaald heeft gelaten kan een van hen uw faillissement aanvragen;
  • het Openbaar Ministerie (OM);
  • de rechtbank op grond van de WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen).

Wie kan er failliet gaan?

Een faillissementsaanvraag kan alleen tegen een bedrijf worden ingediend. Dat wil zeggen dat alleen het faillissement aangevraagd kan worden van een besloten vennootschap (B.V.) , een vennootschap onder firma (V.O.F.) of een eenmanszaak. Voor consumenten kan het faillissement niet aangevraagd worden. Daarvoor geldt de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (W.S.N.P.).

Hoe kunt u een faillissementsaanvraag laten verzorgen door Van der Zwan Advocaten?

Wanneer een bedrijf uw openstaande facturen niet betaalt kunnen wij het faillissement van de onderneming aanvragen. Wij stellen dan namens u een verzoekschrift op dat binnen 3 weken door de Rechtbank wordt behandeld op de zogenaamde faillissementstrol. Er wordt dan een mondelinge behandeling bepaald waarbij de debiteur moet verschijnen. De rechter kijkt dan summierlijk of de debiteur verkeert in de staat van opgehouden hebben te betalen. Vaak duurt zo’n zitting niet langer dan 5 minuten.

Als de debiteur aangeeft de vordering met kosten en rente te willen betalen maar dat niet in één keer kan doen, kunnen wij de rechtbank om een aanhouding van maximaal 8 weken verzoeken. Als de debiteur uiteindelijk betaalt dan kan het faillissementsverzoek worden ingetrokken en is Zwan Advocaten weer een tevreden klant rijker.

Zwan Advocaten: incasso en faillissementsadvocaat in Den Haag!

Wanneer uw onderneming te maken heeft met een hardnekkige debiteur dan is een faillissementsaanvraag een snel en effectief incassomiddel. Mr. Richard van der Zwan is specialist op dit gebied en kan bogen op een jarenlange kennis en ervaring inzake faillissementsaanvragen en staat u graag bij.

Benieuwd of wij u kunnen helpen? Vul dan onderstaand contactformulier in of mail uw vraag of probleem naar info@zwanadvocaten.nl.

Contactformulier

 

Contact

Van der Zwan Advocaten
Adelheidstraat 76

2595 EE Den Haag

T. 070 – 789 00 90
E. info@zwanadvocaten.nl