Deelgeschilprocedure

Onenigheid in een letselschade zaak

Bij een letselschade zaak proberen betrokken partijen vaak samen afspraken te maken en een overeenkomst te sluiten zonder naar de rechter te hoeven. Dit wordt ook wel een minnelijke schikking genoemd. Soms komen partijen er helemaal zelf uit, maar soms blijven ze van mening verschillen over bepaalde onderwerpen waardoor de onderhandelingen vastlopen. Dan kan een deelgeschil de oplossing zijn!

Wat is een deelgeschil?

In een deelgeschil geeft de rechter geen oordeel over de gehele zaak, maar slechts over die onderwerpen waar partijen blijven hangen en het niet eens over kunnen worden. Deze onenigheid is het enige dat het sluiten van een overeenkomst namelijk nog in de weg staat. Het oordeel van de rechter over deze onderwerpen is bindend en partijen kunnen hier later niet meer van afwijken en ook geen hoger beroep tegen instellen.

Partijen kunnen het vaak niet eens worden over de volgende punten:

  • Hoe groot is de aansprakelijkheid?
  • In hoeverre heeft het slachtoffer eigen schuld?
  • Het wel of niet inschakelen van een expert?
  • Welke schadeposten zijn er en wat is de omvang van de schade?
  • Is er voldoende causaal verband?

Hoe vraag ik een deelgeschil aan?

Een deelgeschil wordt aangevraagd met een verzoekschrift. De rechter wijst het verzoek af als hij denkt dat het deelgeschil niet zal bijdragen aan de onderhandelingen tussen partijen.

De beslissingen die een rechter neemt in een deelgeschil zijn bindend en wanneer er alsnog een bodemprocedure (die dus gaat over de gehele zaak) wordt gestart door partijen, dan is de nieuwe rechter gebonden aan het oordeel van de rechter in het deelgeschil, tenzij dit oordeel is gebaseerd op onjuistheden.

Kosten deelgeschil

De kosten van de deelgeschilprocedure worden betaald door de aansprakelijke partij, ook als het slachtoffer uiteindelijk zal verliezen. Dit kan alleen anders zijn wanneer er sprake is van eigen schuld bij het slachtoffer of als de aansprakelijkheid helemaal niet komt vast te staan.

Juridische bijstand nodig?

Heeft u letselschade geleden en komt u er niet uit met de aansprakelijke partij? Zijn er onderwerpen waarover jullie het niet eens kunnen worden? Dan kan een deelgeschil mogelijk een uitkomst bieden. Het is hierbij raadzaam om u te laten bijstaan door een specialist en daarom een advocaat in de arm te nemen!

Heeft u vragen of wilt u worden bijgestaan door Zwan Advocaten? Neem dan – uiteraard geheel vrijblijvend – contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. U kunt ons telefonisch bereiken op het nummer 070 – 789 00 90 of via info@zwanadvocaten.nl. Ook kunt u uw gegevens achterlaten en dan nemen wij contact met u op!

Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen 24 uur contact met u op

Contact

Van der Zwan Advocaten
Adelheidstraat 76

2595 EE Den Haag

T. 070 – 789 00 90
E. info@zwanadvocaten.nl