Conservatoir beslag

Advocaat ondernemingsrecht

Bent u betrokken in een juridisch geschil ? Dat leidt onnodig af van uw core business, kost tijd en vaak veel geld. U wil dat dat probleem zo snel mogelijk opgelost wordt. Zwan Advocaten helpt u daarbij!

Conservatoir beslag leggen door advocaat

Bent u bang dat uw wederpartij niet aan uw betalingen zal voldoen? Dan is het leggen van beslag een idee! Er kan op van alles beslag gelegd worden: van de bankrekening van een bedrijf, de bedrijfsmiddelen tot het onroerend goed. Beslag is een maatregel waardoor de beslagene niet meer vrij over (een aantal van) zijn eigendommen kan beschikken. Dat betekent met name dat diegene het niet meer kan verkopen, waardoor er minder risico bestaat dat de achterliggende vordering onbetaald blijft.

Wat is conservatoir beslag?

Conservatoir beslag is bedoeld om bepaalde zaken te ‘bewaren’. Dit wordt met name gedaan als de angst bestaat dat de beslagene de zaken snel gaat verkopen, waardoor er bij een eventuele gerechtelijke uitspraak niets meer te verhalen valt.

Een voorbeeld hiervan is dat u een vordering op uw buurman heeft omdat u hem een som geld heeft geleend. De buurman weigert nu om terug te betalen. U weet dat de buurman niet veel geld heeft en u bent er via via achter gekomen dat hij zijn auto gaat verkopen. U heeft al een procedure lopen en u bent bang dat er zonder de auto al helemaal niets meer te halen is. In dat geval kan uw advocaat de rechter verzoeken om toestemming om conservatoir beslag te leggen. Dit heet verlof. Als de toestemming verkregen wordt dan zal een deurwaarder beslag leggen.

Conservatoir beslag is dus een tijdelijke maatregel. Er wordt beslag gelegd in afwachting van een uitspraak van de rechter. Er moet namelijk binnen 8 dagen na het beslag een hoofdzaak worden opgestart. Soms wordt beslag echter als drukmiddel gebruikt, zonder dat er een hoofdzaak wordt opgestart. Dan vervalt het beslag na 8 dagen, maar als iemand 8 dagen niet over banktegoeden kan beschikken dan is hij sneller geneigd om schulden te voldoen. Een verzoek tot het leggen van conservatoir beslag moet altijd via een advocaat.

Wat als er onterecht beslag is gelegd?

Als u van mening bent dat er onterecht beslag is gelegd, kunt u een aantal dingen doen. Bij conservatoir beslag kunt u  afwachten tot er een uitspraak wordt gedaan in de hoofdzaak. Als u echter van plan bent om het object te verkopen, dan kunt u een kort geding aanspannen om het beslag op te heffen. U moet dan wel erg overtuigend bewijzen dat het beslag onterecht is.

Ondernemingsrecht advocaat in Den Haag nodig?

Heeft u advies nodig of wilt u bijgestaan worden in een procedure door Zwan Advocaten ? Neem dan – uiteraard geheel vrijblijvend – contact op. U kunt ons telefonisch bereiken op het nummer 070 – 789 00 90 of via info@zwanadvocaten.nl

Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen 24 uur contact met u op

 

Voor wie?

De advocaten van Zwan Advocaten staan zowel particulieren als (internationale) bedrijven bij en zijn werkzaam in heel Nederland.

Contact

Zwan Advocaten
Adelheidstraat 76

2595 EE Den Haag

T. 070 – 789 00 90
E. info@zwanadvocaten.nl