Smaad of laster? Dit kunt u ertegen doen!

Iedere dag worden er ontelbare reviews, berichten en uitlatingen achter gelaten op websites, fora, social media, etcetera. Sommige reviews zijn positief, andere vaak onnodig kwetsend. In ieder geval zijn berichten snel en makkelijk geplaatst terwijl ze wel behoorlijk negatieve gevolgen kunnen hebben. Natuurlijk mag iedereen in Nederland zijn of haar mening geven. Maar er zijn grenzen!

Reputaties, eer en goede naam zijn snel aangetast. Niet voor niets wordt immers gezegd dat en reputatie te voet komt en te paard gaat! De gevolgen voor een schadelijk bericht zijn vaak enorm. Wist u overigens dat zelfs het vertellen van de waarheid in sommige gevallen strafbaar en onrechtmatig kan zijn?

Of een uitlating daadwerkelijk onrechtmatig is moet van geval tot geval bekeken worden. Wat valt nog onder de vrijheid van meningsuiting en wat is over de grens? En wanneer kan er opgetreden worden tegen smaad en laster?

Wanneer is een uitlating onrechtmatig?

Kritiek uiten mag. Negatieve reviews plaatsen ook. Dat valt immers in principe onder het recht van vrijheid van meningsuiting. Dit recht is onder andere vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en de Nederlandse Grondwet. Wel is er een grens. Een uitlating mag namelijk niet onrechtmatig zijn!

De vraag of een review of uitlating onrechtmatig is, is niet simpel te beantwoorden maar dient per geval afzonderlijk bekeken te worden. Op de weegschaal die de rechter gebruikt ligt op de ene schaal het recht op vrijheid van meningsuiting en op de andere schaal het recht op bescherming van de eer en goede naam of privacy.

Iemand zwart maken is al snel onrechtmatig

Een uitlating mag schade aan de reputatie, eer en/of goede naam van anderen toebrengen, maar dan moet de betreffende publicatie wel in het belang zijn van (een deel van) de samenleving. Ook hier dus weer de belangenafweging van:

  • het belang om niet lichtvaardig te worden blootgesteld aan publicaties die de eer, goede naam en integriteit aantasten, tegen
  • het belang dat misstanden die de samenleving raken niet, door gebrek aan bekendheid bij het grote publiek, kunnen blijven voortbestaan.

Een bedrijf of een persoon zwart maken zonder maatschappelijk belang is dus al snel onrechtmatig. De rechter zal echter wel rekening houden met de aard van de uitlating en ook met de plek waar deze wordt geplaatst. Een kritische of beledigende tekst op een forum zal bijvoorbeeld eerder worden toegestaan dan op de voorpagina van een nieuwswebsite.

De beschuldiging moet steun vinden in de feiten

Hoe kan worden vastgesteld aan welk belang de doorslag moet worden gegeven? De vraag die daarbij beantwoord moet worden is of en, zo ja, in welke mate de beschuldiging steun vond in het feitenmateriaal dat beschikbaar was ten tijde dat de uitlating werd gedaan. De rechter kijkt dus hoe de situatie was op het moment dat de betreffende uitlating werd gedaan en niet naar het moment van nu.

Wat kunt u doen tegen smaad en laster en het aantasten van uw reputatie?

Is uw eer en goede naam beschadigd door een laster en roddelbericht? Neem contact met ons op en wij helpen u uw schade te claimen en uw goede naam te zuiveren!

Advocaat smaad en laster in Den Haag

Zwan Advocaten is een advocatenkantoor met ruime kennis over en jarenlange ervaring in zaken over onrechtmatige publicatie, reputatieschade, smaad en laster, rectificatie en schadevergoeding. Wij handelen snel, eisen een verbod en claimen uw schade! Zwan Advocaten is sterk betrokken bij de zaken van zijn cliënten, werkt met korte lijnen en biedt scherpe tarieven.

U kunt ons telefonisch bereiken op het nummer 070 – 789 00 90 of via info@zwanadvocaten.nl. Ook kunt u uw gegevens achterlaten en dan nemen wij contact met u op!

Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen 24 uur contact met u op

Voor wie?

De advocaten van Zwan Advocaten staan zowel particulieren als (internationale) bedrijven bij en zijn werkzaam in heel Nederland.

Contact

Zwan Advocaten
Adelheidstraat 76

2595 EE Den Haag

T. 070 – 789 00 90
E. info@zwanadvocaten.nl