Wat te doen direct na een ongeval?

Een ongeval is altijd schrikken. Toch heeft u niet veel tijd om van de schrik te bekomen. U moet namelijk direct allerlei zaken regelen. Het goed regelen van zaken vlak na het ongeval, voorkomt vaak “gedoe” achteraf. Denk na een ongeval in ieder geval aan de volgende zaken:

Op de plaats van het ongeval

 • Rijd niet door na een ongeval. U mag nooit zomaar doorrijden. dit is zelfs strafbaar. Stop dus altijd. Al is het maar om te kijken of het goed gaat met de andere betrokkene(n) en om gegevens uit te wisselen. Het komt voor dat er toch wordt doorgereden (bijvoorbeeld van schrik). Als u bent doorgereden, meld uzelf dan alsnog zo spoedig mogelijk bij de politie.
 • Veiligheid. Zorg ervoor dat uzelf en de andere weggebruikers zo veilig mogelijk zijn. Waarschuw eventueel andere weggebruikers met knipperende lichten en/of bijvoorbeeld een gevarendriehoek. U voorkomt zo mogelijk een nieuwe aanrijdingen. Als uw auto niet meer rijdt, bel dan ook de hulpdienst van uw autoverzekering.
 • Bel de politie bij (ernstige) ongevallen. Bijvoorbeeld als er gewonden in het spel zijn, als u drankgebruik vermoed of als de tegenpartij zijn naam niet wil geven en niet de juiste papieren heeft. Bel ook de politie als de tegenpartij een buitenlands kenteken heeft of als de tegenpartij onbekend is. Als er gewonden zijn, belt u natuurlijk ook de ambulance.
 • Verzamel bewijs. Fotografeer het ongeluk, de remsporen, de schade, de weg en de verkeerssituatie. Fotografeer – voor zover relevant – ook de weersituatie en/of de (tijdelijke) verkeersborden, of wegafzettingen. Probeer ook zo accuraat mogelijk de remweg op te meten. Verzamel bovendien de contactgegevens van de eventuele getuigen (bijrijders zijn ook getuigen!). Vergeet bovendien niet om aan de politie te vragen, waar u het proces-verbaal kan opvragen.
 • Vul een schadeformulier in. Belangrijk is uiteraard dat dit een erkend Europees Schadeformulier is. Tegenwoordig kan dit bijvoorbeeld ook met behulp van een app (zoals de schade app van 112schade.nl). Op de plaats van het ongeval hoeft enkel de voorkant van het formulier te worden ingevuld door beide partijen. Controleer goed of dit volledig is ingevuld en een getrouwe weergave geeft van de feiten. Noteer alleen zaken als snelheden en/of afstanden als u hier zeker van bent. Wees voorzichtig met schattingen. Onderteken het formulier dus nooit zomaar.De achterkant kan eventueel thuis worden ingevuld.
 • Ga niet in discussie op de plaats van het ongeval. Doe geen toezeggingen over de schuldvraag of de schade. Discussie op de plaats van het ongeval lost zelden iets op en zorgt meestal alleen maar voor een vervelende situatie. Beide partijen zijn geschrokken en het is raadzaam het later over de (eventuele) gevolgen te hebben. Mocht dit wel gebeuren, kunt u beter de politie bellen.
 • Schakel medische hulp in als u, uw bijrijder of een andere betrokkene pijnklachten heeft. Het is altijd verstandig om in zo’n geval een hulpverlener in te schakelen om hiernaar te kijken.

Thuis

 • Vul thuis het schadeformulier verder in.
 • Neem zo nodig zo snel mogelijk contact op met uw verzekeraar en/of advocaat.
 • Informeer de (huis)arts als u korte tijd na het ongeval last krijgt van pijn en/of bijvoorbeeld angstaanvallen. Het is niet ongebruikelijk dat bepaalde lichamelijke of psychische klachten, zich pas enige tijd na het ongeval openbaren. Vergeet niet te melden dat u recentelijk in een ongeval betrokken bent geweest.
 • Zorg voor een goede (schade)administratie, zodat u een duidelijk beeld heeft van uw schade. Bewaar bovendien alle bonnetjes en/of afschriften, die verband hebben met het ongeval.

Juridische hulp nodig?

Bent u onlangs betrokken geweest bij een aanrijding of heeft u hier vragen over? Neem dan – uiteraard geheel vrijblijvend – contact op met ons kantoor om een afspraak te maken voor een gratis intakegesprek. Onze advocaten zijn gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht en in letselschadezaken en staan u graag bij! U kunt ons telefonisch bereiken op het nummer 070 – 789 00 90 of via info@vanderzwanadvocaten.nl.

Voor wie?

Zwan Advocaten staat particulieren en ondernemers, waaronder makelaars, beleggers, winkelketens en woningbouwverenigingen bij.

Contact

Zwan Advocaten
Adelheidstraat 76

2595 EE Den Haag

T. 070 – 789 00 90
E. info@zwanadvocaten.nl