Rijbewijs ingenomen? Vraag het terug!

Is uw rijbewijs ingenomen omdat u bijvoorbeeld onder invloed van drank of drugs heeft gereden of omdat u zich niet aan de snelheidslimiet heeft gehouden? Dan kunt u hiervoor een advocaat in de arm nemen en een klaagschrift indienen om uw rijbewijs (eerder) terug te krijgen.

Wanneer wordt je rijbewijs ingehouden?

Een rijbewijs kan slechts door de politie worden ingevorderd wanneer u bepaalde verkeersregels overtreedt. De politie mag dus niet zomaar uw rijbewijs innemen. In de volgende situaties kan het zijn dat uw rijbewijs wordt ingenomen:

  • Wanneer u onder invloed van drank heeft gereden;
  • Wanneer u onder invloed van drugs heeft gereden;
  • Wanneer u te hard heeft gereden;
  • Wanneer u agressief rijgedrag vertoont.

Consequenties inname rijbewijs

Voor mensen die hun auto elke dag gebruiken om bijvoorbeeld naar het werk te gaan, is het heel vervelend wanneer hun rijbewijs door de politie is ingenomen en zij daardoor geen auto meer kunnen/mogen rijden. Een auto mag u immers enkel besturen wanneer u een geldig rijbewijs heeft.

Wanneer uw rijbewijs is ingenomen, kan het OM (Openbaar Ministerie) besluiten het rijbewijs nog langer vast te houden, bijvoorbeeld wanneer het OM vindt dat u een gevaar bent voor andere weggebruikers. Dit kan grote consequenties hebben, bijvoorbeeld voor uw arbeidscontract wanneer u voor uw werk een auto dient te besturen of onregelmatig werkt en niet op uw werk kunt komen. In veel situaties is het dan ook wenselijk het rijbewijs zo snel mogelijk terug te krijgen. Maar hoe krijgt u uw rijbewijs terug? Van der Zwan Advocaten kan u hierbij helpen.

Hoe vorder ik mijn rijbewijs terug?

Nadat uw rijbewijs is ingenomen, moet het Openbaar Ministerie binnen 10 dagen beslissen wat er met uw rijbewijs gaat gebeuren. Het OM kan ervoor kiezen het rijbewijs aan u terug te geven, maar kan er ook voor kiezen het rijbewijs langer in te houden. In de meeste gevallen is het verstandig de termijn van 10 dagen niet af te wachten, maar uw visie en persoonlijke omstandigheden zo spoedig mogelijk aan het OM kenbaar te maken, alvorens het OM een beslissing neemt. Op grond van de door u aangeleverde informatie kan het OM beslissen uw rijbewijs (eerder) terug te geven. Na 10 dagen wordt door het OM een beslissing genomen.

Wanneer het Openbaar Ministerie besluit uw rijbewijs toch langer in te houden, kunt u er voor kiezen een klaagschrift in te dienen. Het is dan aan de rechter of u uw rijbewijs eerder terugkrijgt. Bij de beslissing om het al dan niet teruggeven van uw rijbewijs, zal de rechter rekening houden met uw persoonlijke omstandigheden. De rechter kijkt bijvoorbeeld naar uw medische situatie, naar uw werk en naar eventuele eerdere veroordelingen. Op grond hiervan beslist de rech5ter of u uw rijbewijs terugkrijgt. In het ergste geval wordt een onvoorwaardelijke rijontzegging opgelegd.

Juridisch advies nodig?

Is uw rijbewijs ingevorderd en heeft u hulp van een advocaat nodig om uw rijbewijs terug te krijgen? Neem dan – uiteraard geheel vrijblijvend – contact op met één van onze specialisten. De advocaten van Van der Zwan Advocaten zijn onder meer gespecialiseerd in het strafrecht en in het bestuursrecht en kunnen u helpen uw rijbewijs terug te krijgen. Wij kunnen u ook adviseren tijdens een juridisch intakegesprek. U kunt ons telefonisch bereiken op het nummer 070 – 789 00 90 of via info@vanderzwanadvocaten.nl.

Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen 24 uur contact met u op

Voor wie?

De advocaten van Zwan Advocaten staan zowel particulieren als (internationale) bedrijven bij en zijn werkzaam in heel Nederland.

Contact

Zwan Advocaten
Frederik Hendriklaan 59A

Postbus 17462

2502 CL Den Haag

T. 070 – 789 00 90
E. info@zwanadvocaten.nl