• 22/02/18
  • Geen categorie

Verhoor Sonja Holleeder openbaar

Het verhoor van Sonja Holleeder in de rechtszaak tegen haar broer Willem Holleeder moet toch in het openbaar plaatsvinden. Dit heeft de rechtbank afgelopen maandag besloten. De advocaat van Sonja en het OM wilden graag de deuren van de rechtszaal gesloten houden voor pers en publiek. Aanleiding hiervoor zou informatie over een reële dreiging zijn geweest.

De advocaat van Sonja Holleeder had in verband met de veiligheid en privacy van zijn cliënt gevraagd om de getuigenis achter gesloten deuren te laten plaatsvinden. Vorig jaar stelden de zussen Holleeder nog dat ze in openbaarheid hun verhaal wilden doen, maar inmiddels zouden de omstandigheden ingrijpend veranderd zijn. Afgelopen maandag bleef echter onduidelijk wat die dreiging concreet inhoudt. De rechters hebben uiteindelijk besloten dat er onvoldoende reden is om het verhoor achter gesloten deuren te laten plaatsvinden. Volgens de rechters kan er namelijk niet worden gezegd dat sluiting van de deuren het veiligheidsrisico van Sonja Holleeder zal verhogen.

Holleeder mag zijn zus echter niet zien. Sonja Holleeder zal zich tijdens het verhoor in een afgeschermde cabine in de zaal bevinden Volgens de rechters is Sonja Holleeder een beschermd getuige. Er is sprake van een veiligheidsrisico en dit is volgens de rechters voldoende reden om haar in de getuigencabine te laten plaatsnemen. Ook stelt de rechtbank dat als de verdachte haar niet ziet, dit kan bijdragen aan haar gevoel dat ze in vrijheid kan verklaren.

Het Openbaar Ministerie bereidt zich momenteel voor op een reactie. Later zullen de advocaten van Holleeder reageren. Sonja Holleeder zal aanstaande vrijdag nog een keer getuigen. In maart komt Astrid Holleeder aan het woord. Voor het proces Holleeder zijn alleen al tot de zomer zestig zittingsdagen uitgetrokken.

Openbaarheid zittingen

In beginsel zijn alle zittingen in Nederland openbaar, tenzij de wet uitdrukkelijk anders bepaald. Nederland is een rechtsstaat en openbaarheid van zittingen speelt hierbij een belangrijke rol. Een gevolg hiervan is dat er een zekere mate van publieke controle is op het werk van het openbaar ministerie en de rechtbank. Dit geldt ook voor strafzaken. In de meeste gevallen kunnen strafzittingen vanaf de leeftijd van 12 jaar worden bijgewoond.

In sommige gevallen mag een rechter een zitting afschermen voor pers en publiek. Een voorbeeld hiervan is als de rechter de privacy van een slachtoffer in een zedenzaak wil beschermen. Daarnaast geldt ook dat alle strafzaken met een minderjarige verdachte gesloten zijn. Zittingen die niet openbaar zijn, worden zittingen met gesloten deuren genoemd.

Getuigen in een rechtszaak

Iedereen kan opgeroepen worden om te getuigen in de rechtbank. Mocht u worden aangemerkt als getuige in een rechtszaak, dan kunt u hiervoor een oproep krijgen van de rechtbank. Er zal u dan worden gevraagd om een getuigenverklaring af te leggen bij de rechter. In principe bent u verplicht om bij de rechtbank te verschijnen en de vragen te beantwoorden. Getuigenverklaringen kunnen gaan over een strafzaak, bestuurszaak of civiele zaak.

Als getuige bent u niet verplicht om een advocaat in te schakelen. Daarnaast kunt u als getuige een vergoeding krijgen voor de tijd die u kwijt bent, reiskosten en eventuele extra noodzakelijke kosten. Hoe u dit soort kosten vergoed kunt krijgen, hangt af van de soort zaak waar het om gaat.

Juridische hulp nodig?

Bent u onlangs in aanraking gekomen met politie of justitie? Neem dan – uiteraard geheel vrijblijvend – contact op met Van der Zwan Advocaten voor een gratis juridisch intake gesprek. U kunt ons telefonisch bereiken op het nummer 070 – 789 00 90 of via info@vanderzwanadvocaten.nl.

Voor wie?

De advocaten van Van der Zwan Advocaten staan zowel particulieren als (internationale) bedrijven bij en zijn werkzaam in heel Nederland.

Contact

Van der Zwan Advocaten
Dr. Lelykade 12 B
2583 CM Den Haag

T. 070 – 789 00 90
E. info@vanderzwanadvocaten.nl