Politie aansprakelijk voor schade Alphen aan den Rijn

Op 20 september 2019 deed de Hoge Raad uitspraak in de zaak van het schietincident in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn in 2011. De schutter doodde zes mensen en verwondde zestien mensen met een wapen waarvoor hij een vergunning had. Hij pleegde hierna zelfmoord. De Hoge Raad oordeelde dat de politie aansprakelijk is voor de schade die hieruit is voortgevloeid.

In 2005 had de schutter voor het eerst toestemming gevraagd voor het voorhanden hebben van een vuurwapen, maar dit is toen geweigerd aangezien de schutter in 2003 al werd verdacht van overtreding van de Wet Wapens en Munitie.

In 2008 heeft de schutter, na in 2006 een tijd te zijn opgenomen in een psychiatrische instelling, opnieuw een verlof aangevraagd om een vuurwapen te mogen gebruiken. De medewerker die over dit verzoek oordeelde wist niet af van het eerdere verzoek en de reden tot afwijzing daarvoor. Er werd daarom uiteindelijk aan de schutter een vergunning verleend. In 2010 en begin 2011 heeft de schutter vervolgens meerdere wapens gekocht, waarmee hij in april 2011 een bloedbad aanrichtte.

Slachtoffers en nabestaanden hebben de politie aansprakelijk gesteld voor de schade die het gevolg is voor het vuurwapengeweld, aangezien er aan de schutter een wapenvergunning is verstrekt hoewel hij in het verleden al verdachte is geweest bij een incident met een luchtbuks en in het verleden ook in een psychiatrisch ziekenhuis is opgenomen. De politie had volgens de slachtoffers en nabestaanden nooit een wapenvergunning aan de schutter mogen verlenen en heeft daarmee onrechtmatig jegens hen gehandeld en schade veroorzaakt. De rechtbank heeft de vordering van de slachtoffers destijds afgewezen.

Het Hof heeft vervolgens in hoger beroep geoordeeld dat de politie wel aansprakelijk is voor de materiële en immateriële letsel- en overlijdensschade. De Hoge Raad gaat hierin mee en oordeelt zelfs dat de politie mogelijk ook andere schade zal moeten vergoeden. De politie had volgens de Hoge Raad moeten zien dat de schutter al in 2003 vermoedelijk betrokken was geweest bij een vermoedelijke overtreding van de Wet Wapens en Munitie en dat hij een tijd is opgenomen in een psychiatrische instelling en derhalve niet in staat moet worden geacht om een vuurwapen te bezitten. Het vergunningsverzoek had op deze gronden afgewezen moeten worden. Door de wapenvergunning alsnog te verstrekken heeft de politie onrechtmatig gehandeld. Over de hoogte van de schadevergoeding moet nog verder worden geprocedeerd.

De politie heeft al aangegeven dat, hoewel het proces van de verlening van een wapenvergunning al is aangescherpt sinds het schietincident, deze uitspraak zou kunnen leiden tot een verdere verscherping van de procedure voor het verlenen van een wapenvergunning.

Lees de volledige uitspraak hier.

Deze uitspraak van de Hoge Raad laat zien dat het waarborgen van de veiligheid door de politie vrij ver gaat en het ook mogelijk is – mits voldoende onderbouwd – om de politie aansprakelijk te stellen.

(Bron: NOS)

Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen 24 uur contact met u op

Voor wie?

Van der Zwan Advocaten staat ondernemers in het MKB bij waaronder ZZP ‘ ers, vennoten in een vof, verenigingen, stichtingen en coöperaties.

Contact

Zwan Advocaten
Adelheidstraat 76

2595 EE Den Haag

T. 070 – 789 00 90
E. info@zwanadvocaten.nl