Opheffen van een vof? Hier moet u op letten!

Misschien bent u ooit met een goede vriend een vof begonnen. Oude-jongens-krentenbrood, alles koek en ei, u kent het wel.

Bij de oprichting van die vof heeft u als vennoten allemaal wat in moeten brengen. Dit kan variëren van: geld, arbeid en/of goederen.

Maar wat nu als een van de vennoten de vof wil opheffen? Dan zijn er 2 mogelijkheden:

 1. Een van de vennoten wil de vof alleen voortzetten. Wanneer een vennoot uittreedt of komt te overlijden betekent dat in eerste instantie dat de vof opgeheven wordt. Regelend recht biedt de mogelijkheid om van deze hoofdregel af te wijken. Wanneer u de vof wilt voortzetten dient u dit vast te leggen in het vennootschapscontract, middels een zogenaamd overnamebeding of verblijvensbeding. Deze bedingen zorgen ervoor dat de vennoten die over blijven de inbreng van de vertrokken of overleden vennoot overnemen. In het vennootschapscontract kunt u precies afspreken wie waar recht op heeft en hoe u de vof verdeelt;
 2. de vof kan definitief opgeheven worden. Wanneer de vof helemaal stopt wordt de gehele vennootschap ontbonden. De bezittingen van de vof worden onderling verdeeld en vereffend. Hoe de bezittingen verdeeld worden is geregeld in het door u gesloten vennootschapscontract. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat iedere vennoot voor gelijke delen of op basis van winstaandeel bezittingen ontvangt.

Stappenplan om definitief te stoppen met uw vof:

 1. controleer de afspraken in het vennootschapscontract ten aanzien van de verdelingen van de winsten, verliezen en/of schulden. Geen afspraken gemaakt? Win advies in bij een accountant of advocaat;
 2. om de vof op te heffen dient u deze eerst te ontbinden, alle vennoten moeten dan opzeggen;
 3. stel een eindbalans op. Dit is een overzicht van het vermogen van de vof. Let hierbij op:
 • welke financiers u af moet lossen;
 • het overdragen van de voorraden/bedrijfsmiddelen naar de privévermogens;
 • check uw leaseovereenkomst(en), en;
 • trek na of u in aanmerking komt voor een uitkering.
 1. informeer personeel en cliënten;
 2. ontsla uw personeel. Vraag allereerst een ontslagvergunning aan, leg vervolgens afspraken vast in een sociaal plan en help tot slot uw personeel bij het vinden van nieuw werk;
 3. schrijf de vof uit bij het Handelsregister;
 4. reken af voor de BTW;
 5. reken af voor de inkomstenbelasting;
 6. zorg ervoor dat u contracten en verzekeringen van de vof stopzet. Hierbij kunt u denken aan: bedrijfsverzekeringen, vergunningen, domeinnaam, contracten, abonnementen of telefoonnummers;
 7. bewaar uw administratie – digitaal of op papier – voor minimaal 7 jaar.

Advocaat ondernemingsrecht in Den Haag

Heeft u een geschil met uw vennoot? Of wilt u stoppen met uw vof? Zwan Advocaten staat u graag bij. Zwan Advocaten heeft geruime kennis en zeer veel ervaring in zakelijke geschillen en is sterk betrokken bij de goede afhandeling van uw zaak!

Neem gerust contact op met ons kantoor op het nummer 070 – 789 00 90 of via info@zwanadvocaten.nl. Ook kunt u uw gegevens achterlaten en dan nemen wij contact met u op!

Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen 24 uur contact met u op

Voor wie?

Van der Zwan Advocaten staat ondernemers in het MKB bij waaronder ZZP ‘ ers, vennoten in een vof, verenigingen, stichtingen en coöperaties.

Contact

Zwan Advocaten
Adelheidstraat 76

2595 EE Den Haag

T. 070 – 789 00 90
E. info@zwanadvocaten.nl