Mijn buren bouwen op mijn erf. Wat kan ik doen?

Het plaatsen van een nieuwe erfafscheiding of het bouwen van een nieuw schuurtje, het gaat vaak fout! Uw buren bouwen (on)bewust een stuk over de erfgrens heen en “pikken” een stuk van uw grond. Mag dat zo maar?

Wanneer er een groot bouwwerk als een schuur voor een klein deel op uw grond is geplaatst is het vaak lastig om te eisen dat het gehele werk verwijderd wordt. Die oplossing (verwijdering) moet in verhouding staan tot het probleem. Bij een kleine grensoverschrijding is dit niet het geval. Wat kunt u dan wel?

Grond verkopen

Wat u altijd kunt doen is het overbouwde stuk grond in eigendom overdragen, uiteraard tegen een verkoopprijs, aan de buren. Deze wijziging van de erfgrens dient dan te worden ingeschreven bij het kadaster.

Erfdienstbaarheid

Behoudt u liever zelf het stuk grond? Dan is het een mogelijkheid om een erfdienstbaarheid te laten vestigen. Met het vestigen van een erfdienstbaarheid geeft u de ander toestemming om uw grond te gebruiken tegen een vergoeding. Bij een erfdienstbaarheid gaat het recht tot gebruik van de grond over op eventuele nieuwe bewoners. Het is van groot belang om dit schriftelijk vast te laten leggen bij de notaris. Doet u dit niet loopt u het risico dat de buren door verkrijgende verjaring alsnog eigenaar worden.

Overeenkomst

Wilt u wel de grond behouden maar niet dat de volgende buren ook gebruik kunnen maken van uw grond? Dan kunt u een overeenkomst laten opstellen. Hierin wordt dan vastgelegd dat de buren de grond mogen gebruiken tegen een vergoeding. Deze overeenkomst kunt u laten opstellen door een advocaat of een notaris. Van belang is dat u dit ook daadwerkelijk doet, doet u dat niet dan loopt u de kans dat de buren na verloop van 20 jaren alsnog eigenaar worden.

Wat als er een hek of schutting op uw grens staat?

Daar geldt eigenlijk hetzelfde voor . Maar een hek of schutting kan in tegensteling tot een bouwwerk wel makkelijk verplaatst worden. Daarom kunt u in dit geval wel eisen dat de schutting verplaatst wordt.

Op het moment dat er namelijk een erfafscheiding (zoals een hek of schutting) wordt geplaatst op de erfgrens wordt deze mandelig. Dit betekent dat beide buren automatisch voor de helft eigenaar zijn van het hek.

Wanneer de schutting op uw grond is geplaats wilt u natuurlijk dat deze of op de erfgrens wordt geplaatst of op de eigen grond van de buur. Wanneer u daar niet samen uitkomt, kunt u een advocaat in de arm nemen. Van belang daarbij is wel dat u tijdig actie onderneemt. Als er geen afspraken zijn gemaakt wordt uw buurman na verloop van 20 jaren eigenaar door middel van verkrijgende verjaring vanaf het moment dat die buurman de grond in beslag heeft genomen.

Dit geldt ook wanneer u een nieuw huis koopt waarbij de buren al het grond in bezit hebben. Vraag dit dus goed na bij de verkoper!

Tenslotte een voorbeeld ter illustratie:

U betrekt een nieuwe woning waarbij de buren al 18 jaar het stuk grond over de erfgrens in gebruik hebben. Daarover zijn geen afspraken. Dit betekent dat op het moment dat u eigenaar bent geworden van de grond u nog maar 2 jaar heeft om de grond op te eisen.

Bij onenigheid over de erfgrens biedt het kadaster uitkomst. Zij kunnen dan de kadastrale grens voor u vaststellen.

Wanneer u na het inschakelen van het kadaster er nog steeds niet samen uitkomt dan kunt u contact met ons opnemen.

Juridische bijstand nodig?

Neem – uiteraard geheel vrijblijvend – contact met ons op om de (juridische) mogelijkheden te bespreken. U kunt ons telefonisch bereiken op 070 – 789 00 90 of info@zwanadvocaten.nl.

Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen 24 uur contact met u op

Ook interessant!

Van der Zwan is specialist in sport en sportrecht en met name voetbal. Richard van der Zwan is de voetbaladvocaat, zie www.voetbaladvocaat.nl

Contact

Zwan Advocaten
Adelheidstraat 76

2595 EE Den Haag

T. 070 – 789 00 90
E. info@zwanadvocaten.nl