Luchtvaartmaatschappij aansprakelijk voor staking personeel?

Na de staking van een paar weken terug dreigt er opnieuw een staking bij Transavia, nadat onderhandelingen tussen de piloten en de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers niet hebben geleid tot oplossingen. Dit kan grote problemen opleveren in de voorjaarsvakantie, aangezien de vlucht van veel mensen van hun vakantiebestemming naar huis kan worden geannuleerd.

Als gevolg van een staking kunt u schade lijden. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat u pas de volgende dag naar huis kunt, en een extra overnachting moet boeken. Ook kunt u als uw vlucht wordt geannuleerd, inkomsten mislopen omdat u niet op uw werk kunt komen. Wie kunt u dan aanspreken om deze schade te vergoeden? Kan Transavia in dat geval aansprakelijk gehouden worden voor de schade die is geleden door het niet komen opdagen van haar werknemers?

In principe is een luchtvaartmaatschappij gehouden om een compensatie aan te bieden als werknemers niet op het werk verschijnen, wanneer mensen daarvan schade ondervinden. In beginsel hebben gestrande reizigers bijna altijd recht op verzorging, afhankelijk van hun reis:

  • Bij vluchten van 1500 km of minder: minimaal 2 uur vertraging
  • Bij alle vluchten binnen de EU van meer dan 1500 en bij alle andere vluchten tussen de 1500 en 3000 km: minimaal 3 uur vertraging
  • Bij alle andere vluchten: minimaal 4 uur vertraging

Deze verzorging houdt in dat de vliegtuigmaatschappij zorgt voor eten en drinken en eventueel een hotelovernachting. Hoe groter de vertraging, hoe groter het recht op verzorging wordt.

Buitengewone omstandigheden

Soms kunnen reizigers ook recht hebben op een vergoeding. Dit kan echter alleen wanneer de schade die is geleden is ontstaan door een buitengewone omstandigheid, dus als er sprake is van overmacht. Uit verschillende arresten blijkt dat hier sprake van is wanneer de omstandigheid niet te maken heeft met het voeren van een vliegtuigmaatschappij, dus als er alles aan is gedaan om de situatie te voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een staking van de luchtverkeersleiding. De luchtverkeersleiders vallen niet onder het personeel van de maatschappij, dus is de omstandigheid niet inherent aan de bedrijfsvoering in dat geval.

In het geval dat er een staking van de piloten van Transavia plaatsvindt is er echter geen sprake van een buitengewone omstandigheid. De piloten zijn immers eigen werknemers, en zijn onderdeel van de bedrijfsvoering van een vliegtuigmaatschappij.

Dit betekent dat reizigers die door deze staking niet meer met hun normale vlucht naar huis kunnen, Transavia aansprakelijk kunnen stellen voor de schade die ze daardoor lijden en daarvoor compensatie ontvangen.

Zie hiervoor ook ons artikel “Compensatie bij vertraagde vlucht!“.

Juridische hulp nodig?

Heeft u ook schade geleden/nadeel ondervonden wegens een staking van (personeel van) een luchtvaartmaatschappij? Wilt u de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk stellen omdat uw vlucht is geannuleerd ? Neem dan – uiteraard geheel vrijblijvend – contact op met Van der Zwan Advocaten voor een gratis juridisch intake gesprek. U kunt ons telefonisch bereiken op het nummer 070 – 789 00 90 of via info@vanderzwanadvocaten.nl.

Voor wie?

De advocaten van Van der Zwan Advocaten staan zowel particulieren als (internationale) bedrijven bij en zijn werkzaam in heel Nederland.

Contact

Van der Zwan Advocaten
Dr. Lelykade 12 B
2583 CM Den Haag

T. 070 – 789 00 90
E. info@vanderzwanadvocaten.nl