Letselschade opgelopen door een dier? Wat moet u doen!

Letselschade door dier: lees hier wat u moet doen!

Bent u gebeten door een hond of een ander dier? En heeft u hierdoor verwondingen of letsel opgelopen? De schade die u als gevolg van een hondenbeet lijdt, kunt u in veel gevallen op de eigenaar van het dier verhalen.

Wanneer is de eigenaar aansprakelijk?

In het Burgerlijk Wetboek is bepaald dat de eigenaar van een dier aansprakelijk is voor de door het dier aangerichte schade. Het maakt hierbij geen verschil of u zich op dat moment op een hondenstrandje (waar honden los mogen lopen) bevond. Ook doet niet ter zake of de eigenaar op dat moment bij het dier in de buurt was of niet. In bijna alle gevallen is de eigenaar simpelweg aansprakelijk omdat dit in zijn risicosfeer valt. De eigenaar van het dier is ‘risico-aansprakelijk’.

Welke schade komt voor vergoeding in aanmerking?

Schade die u heeft opgelopen als gevolg van bijvoorbeeld een hondenbeet kunt u dus op de eigenaar van het dier verhalen. Zowel materiële schade als letselschade komt voor vergoeding in aanmerking. Het kan hierbij onder meer gaan om kapotte kleding, (reiskosten van en naar) doktersbezoeken, verlies aan inkomsten bij (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid, huishoudelijke hulp, kosten voor rechtsbijstand, etc. Het uitgangspunt is dat u weer in de situatie wordt gebracht waarin u vóór de hondenbeet verkeerde.

Wie is er aansprakelijk indien het dier aanwijzingen opvolgde?

Als het dier aanwijzingen opvolgde van zijn baas en u daarom schade heeft toegebracht, kunt u de eigenaar van het dier eveneens aansprakelijk stellen. De eigenaar van het dier begaat dan een onrechtmatige daad jegens u en kan dan ook uit die hoofde aansprakelijk worden gehouden.

Gebeten of aangevallen door een dier?

Als u bent gebeten of aangevallen door een dier kunt u in eerste instantie het beste naar de gegevens van de eigenaar vragen, zodat u daar naderhand contact mee kunt opnemen. Raadpleeg ook altijd uw huisarts. Een huisarts kunt u vertellen of u inentingen of andere zorg nodig heeft.

Heeft u letselschade opgelopen door een dier? Heeft u vragen of wilt u worden bijgestaan door Zwan Advocaten? Neem dan – uiteraard geheel vrijblijvend – contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. U kunt ons telefonisch bereiken op het nummer 070 – 789 00 90 of via info@zwanadvocaten.nl. Ook kunt u uw gegevens achterlaten en dan nemen wij contact met u op!

Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen 24 uur contact met u op

Contact

Van der Zwan Advocaten
Adelheidstraat 76

2595 EE Den Haag

T. 070 – 789 00 90
E. info@zwanadvocaten.nl