Letselschade door paard

Het kan voorkomen dat u schade oploopt door een paard. Zo kan zich de mogelijkheid voordoen dat een paard plotseling op hol slaat terwijl u met hem aan het wandelen bent of uw kind valt van een paard tijdens de wekelijkse paardrijles. Voorkomende oorzaken van schade door paarden zijn – naast de zogenaamde ‘val van paard’ – ook een trap van een paard en een paardenbeet. Dieren kunnen erg onvoorspelbaar zijn en ongelukken zijn dan ook, zeker bij paardrijden, niet geheel uit te sluiten. Als u schade heeft opgelopen door een paard, bijvoorbeeld door een val van paard of een paardenbeet, dan wilt u natuurlijk weten op wie u uw schade kunt verhalen, vooral wanneer het om ernstig of blijvend letsel gaat.

Risicoaansprakelijkheid eigenaar

Het uitgangspunt bij dieren is dat de eigenaar van het dier aansprakelijk is voor de door het dier veroorzaakte schade. Het is hierbij van belang dat de schade voortkomt uit de eigen energie van het dier en het onberekenbare element dat in die energie besloten ligt. Het dier moet op dat moment niet naar instructies van iemand hebben geluisterd of zijn aangestuurd tot het schadeveroorzakende gedrag. Het is dus van belang dat de schade is ontstaan door het onvoorspelbare gedrag van het dier zelf en het dier moet op het betreffende moment dus niet in de macht van de eigenaar zijn geweest. Ook moet het dier een handeling hebben verricht. Het overbrengen van een besmetting door een dier vormt overigens geen grond voor aansprakelijkheid.

Juist omdat het in dit soort situaties gaat om dierlijk gedrag dat niet was te voorzien, is er sprake van risicoaansprakelijkheid. U kunt mogelijk de schade die u heeft opgelopen verhalen op de eigenaar van het dier. Dit wordt ook wel kwalitatieve aansprakelijkheid genoemd. De eigenaar is kwalitatief aansprakelijk voor het gedrag van zijn dier. Het gaat hier om risicoaansprakelijkheid, omdat de eigenaar geen schuld aan het handelen van het dier hoeft te hebben. De eigenaar van het dier is simpelweg aansprakelijk omdat hij een bepaalde hoedanigheid of kwaliteit bezit.

De bezitter van een paard kan bijvoorbeeld kwalitatief aansprakelijk zijn voor een trap van een paard, een paardenbeet of een val van paard. Schade die is veroorzaakt terwijl een paard bereden of begeleid wordt valt niet onder deze categorie. Wanneer een paard namelijk wordt bereden of begeleid doet het paard wat de berijder of begeleider van het dier vraagt. Er is dan geen sprake meer van risicoaansprakelijkheid, maar schuldaansprakelijkheid kan nog wel aan de orde komen.

Aansprakelijkheid van een manege

Mocht er sprake zijn van een incident op een manege waardoor schade is ontstaan, dan kan de manege eventueel aansprakelijk worden gesteld. Op maneges worden meestal paardrijlessen gegeven en tijdens zo’n les kan je ten val komen en schade oplopen. Een val van een paard kan voor ernstig letsel zorgen en misschien zelfs met een blijvend karakter. In zo’n situatie is de manege aansprakelijk voor de door u geleden schade. Er kan nog wel een percentage eigen risico aan u worden toegerekend. Dit heeft te maken met het feit dat u vrijwillig op het paard bent gaan zitten. De mate van eigen schuld zal afhangen van de omstandigheden van het geval.

Juridische bijstand nodig?

Wanneer u letselschade heeft geleden, wilt u natuurlijk de door u geleden schade vergoed zien. Het is dan raadzaam om een advocaat in de arm te nemen en uw zaak door één van de specialisten van Van der Zwan Advocaten uw zaak te laten afwikkelen.

Van der Zwan Advocaten is gespecialiseerd in het verhalen van letselschade. Neem – uiteraard geheel vrijblijvend – contact met ons op om een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan te vragen om de (juridische) mogelijkheden te bespreken. U kunt ons telefonisch bereiken op 070 – 789 00 90 of info@vanderzwanadvocaten.nl.

Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen 24 uur contact met u op

Voor wie?

Van der Zwan Advocaten staat ondernemers in het MKB bij waaronder ZZP ‘ ers, vennoten in een vof, verenigingen, stichtingen en coöperaties.

Contact

Zwan Advocaten
Adelheidstraat 76

2595 EE Den Haag

T. 070 – 789 00 90
E. info@zwanadvocaten.nl