Letsel na een auto-ongeluk

27 oktober 2016 – In Nederland komen er dagelijks auto-ongelukken voor. Sommige minder erg dan andere. Indien u betrokken bent bij een auto-ongeluk wilt u altijd weten hoe het zit met de aansprakelijkheid en schuldvraag. Het kan gebeuren dat u na een ongeluk letselschade heeft opgelopen. U heeft dan misschien recht op schadevergoeding. In dit artikel zal duidelijk besproken worden wat de mogelijkheden zijn indien u betrokken bent bij een auto-ongeluk.

Schade

U bent als automobilist in botsing gekomen met een ander motorvoertuig. Door de klap heeft u mogelijk letsel opgelopen. Bij een auto-ongeluk kunnen lichte (nek)klachten na enkele dagen verergeren. Een pijnlijke nek of aanhoudende hoofdpijn, kunnen tekenen zijn van een whiplash. U kunt pas na enige tijd klachten krijgen, maar ook dan wilt u dat uw schade vergoed wordt.

Schuldvraag en aansprakelijkheid  voor schade na verkeersongeval

Om de schade te claimen zal de eerste actie van uw verzekeraar zijn de schuldige aan het ongeluk aansprakelijk te stellen. Vervolgens dient deze partij zijn aansprakelijkheid te erkennen. Erkent de verzekeringsmaatschappij van degene die de aanrijding heeft veroorzaakt de aansprakelijkheid volledig, dan moet uw schade volledig vergoed worden.

Belangrijk is altijd de vraag wie er aansprakelijk is. Het gaat hierbij niet alleen om de schuldvraag. De verkeersdeelnemer die de aanrijding heeft veroorzaakt en volledig schuld heeft, hoeft niet altijd ook volledig aansprakelijk te zijn. U kunt alleen schade claimen bij de verzekering als de bestuurder in zijn geheel of voor een deel aansprakelijk is.

Bij een botsing tussen twee auto’s of een auto en een ander motorvoertuig, is degene die de verkeersregels heeft overtreden aansprakelijk voor de schade van de andere partij. De tegenpartij is hier meestal voor verzekerd. Een verzekeraar zal u een zo laag mogelijke schadevergoeding aanbieden. Dit is een goed moment om een letselschadeadvocaat in te schakelen, zodat u daadwerkelijk de schadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft.

Schade claimen bij de verzekering

Als u gewond bent geraakt, dan is het belangrijk te weten wat de verzekering dekt. Bij ernstige letselschade is het proces van schade claimen bij verzekeraar van de tegenpartij een zorgvuldige activiteit. De financiële afhandeling wanneer er letselschade is ontstaan bij een aanrijding in het verkeer kan soms lang duren. De aansprakelijke partij van de botsing moet volgens de wet alle schade vergoeden. Als er sprake is van ernstig letsel of van een whiplash, dan kunnen de bedragen aanzienlijk oplopen. Vooral als er sprake is van arbeidsongeschiktheid door het letsel moeten de gemiste inkomsten lange tijd worden gecompenseerd.

Als de tegenpartij aansprakelijk is voor het auto ongeluk, zal zijn verzekeringsmaatschappij de schade moeten vergoeden. Bij een ongeval in het verkeer is uw (feitelijke) tegenpartij namelijk een verzekeringsmaatschappij. De verzekering zal proberen om de vergoeding van de schade als gevolg van het ongeluk of verkeersongeval zo laag mogelijk te houden. Wees u daarvan bewust als u na het ongeval in aanraking komt met de verzekeringsmaatschappij.

Als u letselschade heeft opgelopen wilt u de schade vergoed hebben en een vergoeding krijgen waar u recht op heeft. Elke verzekering keert weer een ander soort van schade uit. Welke schade u kunt claimen en op hoeveel vergoeding u kunt rekenen na een aanrijding is afhankelijk van de soort verzekering die u heeft afgesloten.

Rechtshulp

Schakel bij een claim daarom rechtshulp in. Het bepalen en vaststellen van de aansprakelijkheid en de letselschade van het auto ongeluk of verkeersongeval is van belang voor de hoogte van de schadevergoeding. Heeft u letselschade opgelopen als gevolg van een auto ongeluk? Bel vrijblijvend op met een van onze advocaten en wij plannen graag een afspraak in om te bezien of er juridische mogelijkheden bestaan om de schadeveroorzakende partij aansprakelijk te stellen. Wij zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft. U kunt ons bereiken op: 070 – 789 00 90.

Voor wie?

Van der Zwan Advocaten staat ondernemers in het MKB bij waaronder ZZP ‘ ers, vennoten in een vof, verenigingen, stichtingen en coöperaties.

Contact

Zwan Advocaten
Adelheidstraat 76

2595 EE Den Haag

T. 070 – 789 00 90
E. info@zwanadvocaten.nl