Letsel door hondenbeet?

Bent u gebeten door een hond of een ander dier? En heeft u hierdoor verwondingen of letsel opgelopen? De schade die u als gevolg van een hondenbeet lijdt, kan in veel gevallen op de eigenaar van het dier worden verhaald!

Aansprakelijk

In artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek is bepaald dat de eigenaar van een dier aansprakelijk is voor de door het dier aangerichte schade. Het maakt hierbij geen verschil of u zich op dat moment op een hondenstrandje (waar honden los mogen lopen) bevond. Ook doet niet ter zake of de eigenaar op dat moment bij het dier in de buurt was of niet. In (praktisch) alle gevallen is de eigenaar simpelweg aansprakelijk omdat dit in zijn risicosfeer valt. Hij is ‘risico-aansprakelijk’.

Schade

Schade die u heeft opgelopen als gevolg van de bijtwond hond kunt u dus op de eigenaar verhalen. Zowel materiële schade als letselschade komt voor vergoeding in aanmerking. Het kan hierbij onder meer gaan om kapotte kleren, (reiskosten van en naar) doktersbezoeken, verlies aan inkomsten bij (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid, huishoudelijke hulp, kosten voor rechtsbijstand et cetera. Uitgangspunt is dat u weer in de situatie wordt gebracht waarin u vóór de hondenbeet verkeerde.

Aanwijzingen

Als het dier aanwijzingen opvolgde van zijn baas en u daarom schade heeft toegebracht, kunt u de eigenaar van het dier eveneens aansprakelijk stellen voor de bijtwond hond. Dit kan dan echter niet op basis van voormeld artikel. De eigenaar van het dier begaat dan een onrechtmatige daad jegens u en kan dan ook uit die hoofde aansprakelijk worden gehouden.

Gebeten of aangevallen door een dier?

Vraag na de bijtwond hond dan in ieder geval naar de gegevens van de eigenaar, zodat u daar naderhand contact mee kunt opnemen. Raadpleeg ook altijd uw huisarts. Die kan u vertellen of u inentingen of andere zorg nodig heeft.

Wij voorzien u graag van advies bij de afhandeling van uw schade! Neem dan – uiteraard geheel vrijblijvend – contact op voor een juridisch intakegesprek. U kunt ons telefonisch bereiken op het nummer 070 – 789 00 90 of via info@vanderzwanadvocaten.nl.

Voor wie?

De advocaten van Zwan Advocaten staan zowel particulieren als (internationale) bedrijven bij en zijn werkzaam in heel Nederland.

Contact

Zwan Advocaten
Frederik Hendriklaan 59A

Postbus 17462

2502 CL Den Haag

T. 070 – 789 00 90
E. info@zwanadvocaten.nl