Is uw Ziektewet uitkering afgewezen?

Bent u ziek en wilt een Ziektewet uitkering ontvangen? Heeft de verzekeringsarts van het UWV u geschikt bevonden om weer te gaan werken? In dat geval maakt u geen aanspraak op een Ziektewet uitkering. Indien u het niet eens bent met deze beslissing moet u daartegen binnen 2 weken bezwaar maken. Ons kantoor kan u hierbij bijstaan zodat de kans dat uw bezwaar gegrond wordt verklaard vele malen groter is.

Wanneer maakt u aanspraak op een Ziektewet-uitkering?

Als u in loondienst ziek wordt dan betaalt uw werkgever gedurende 2 jaar uw loon door. Uw werkgever is verantwoordelijk voor uw re-integratie en u moet voldoen aan uw re-integratieverplichtingen. Echter indien u een contract voor bepaalde tijd heeft dan kan het zo zijn dat u ziek uit dienst gaat. Wat dan? In dat geval kunt u een Ziektewet-uitkering aanvragen en is het UWV verantwoordelijk voor uw re-integratie. Dit geldt overigens ook als u binnen 4 weken nadat uw contract is afgelopen ziek wordt. In dat geval moet u zich op uw eerste ziektedag melden bij UWV. Hiermee vraagt u automatisch een Ziektewet-uitkering aan.

De procedure bij het UWV

Naar aanleiding van uw ziektemelding neemt het UWV contact met u op. In het kader van uw re-integratie wordt u opgeroepen door een verzekeringsarts van het UWV. De verzekeringsarts beoordeelt of u wel of niet in staat bent om te werken. Binnen 4 weken na uw ziektemelding ontvangt u een besluit van het UWV.

Beslissing van Arbeidsgeschiktheid

Indien de verzekeringsarts van mening is dat u in staat bent om te werken dan wordt uw Ziektewet uitkering afgewezen. In dat geval dient u een WW-uitkering aan te vragen en moet u voldoen aan uw sollicitatieplicht. Ook tijdens de Ziektewet uitkering kunt u overigens weer arbeidsgeschikt worden gemeld. In dat geval zal de verzekeringsarts hebben geoordeeld dat u weer kunt werken en ontvangt u een ‘Beslissing van Arbeidsgeschiktheid’. In de beslissing staat voorts de datum waarop u volgens de verzekeringsarts weer arbeidsgeschikt bent. Dit is ook de datum waarop uw Ziektewet uitkering eindigt.

Niets eens met de beslissing?

Het oordeel van de verzekeringsarts is vaak erg summier en het komt nog wel eens voor dat niet al uw beperkingen zijn meegenomen in de beoordeling. In dat geval klopt het oordeel ook vaak niet en dan moet u bezwaar maken. De bezwaartermijn is zeer kort – slechts 2 weken – en u moet daarom meteen actie ondernemen. Ons kantoor heeft veel ervaring op het gebied van de Ziektewet en het maken van bezwaar bij het UWV. Wij adviseren daarom dat u zich laat bijstaan door een van onze advocaten zodat de kans dat uw bezwaar gegrond wordt verklaard vele malen groter is. Ons kantoor werkt op basis van pro deo. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op (per telefoon op 070 – 789 00 90 of per e-mail op info@vanderzwanadvocaten.nl) voor het maken van een vrijblijvende afspraak met één van onze advocaten.

Over ons

Van der Zwan Advocaten is een advocatenkantoor in Den Haag dat is gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht, letselschade en procesrecht.

Contact

Van der Zwan Advocaten
Dr. Lelykade 12 B
2583 CM Den Haag

T. 070 – 789 00 90
E. info@vanderzwanadvocaten.nl