Is de vordering op uw verzekeraar verjaard?

U heeft schade geleden en uw verzekeraar heeft bevestigd tot uitkering over te zullen gaan. Tot op heden heeft u echter geen cent ontvangen. In een dergelijke situatie dient u rekening te houden met de verjaringsregeling van een verzekeringsovereenkomst. Deze verjaringsregeling wijkt af van de algemene regeling van verjaring bij overeenkomsten. Wat houdt dit in en wat betekent dit voor u?

Verjaring verzekeringsovereenkomst

Verjaring houdt in dat door verloop van de tijd een bepaalde vordering niet langer (in rechte) afdwingbaar is. De gedachte hierachter is dat men na een bepaalde tijd niet langer dient te worden geconfronteerd met oude claims en vorderingen. Bij een ‘normale’ overeenkomst verjaart de vordering vijf jaar nadat de vordering opeisbaar is geworden. Bij een verzekeringsovereenkomst ligt dit anders.

Op grond van de wet (artikel 7:942 lid 1 Burgerlijk Wetboek) verjaart uw rechtsvordering tegen de verzekeraar tot het doen van uitkering van schade door verloop van drie jaren. Van deze drie jaren kan niet ten nadele van de verzekeraar of de verzekerde worden afgeweken. Deze drie jaren gaan lopen vanaf de dag nadat u bekend bent geworden met de opeisbaarheid van de vordering.

Bekendheid met de vordering

Het gaat bij ‘het bekend zijn met de opeisbaarheid van de vordering’ om de daadwerkelijke bekendheid bij u als gerechtigde met de feiten en omstandigheden die betrekking hebben op de schade en de daarvoor aansprakelijke persoon. Daarvoor is nodig dat u – als benadeelde – daadwerkelijk in staat bent een rechtsvordering in te stellen. Het tijdstip waarop u bekend had ‘moeten’ zijn is aldus niet voldoende om het begin van de verjaring in gang te zetten.

Stuiting

Stuiting is een onderbreking van de verjaringstermijn. Stuiting vindt plaats door een daad van rechtsvervolging (het instellen van een eis middels een dagvaarding), door een schriftelijke aanmaning of mededeling, of door erkenning van de schuldenaar. Merkwaardig is dat na de stuiting, aangaande een verzekeringsovereenkomst, sprake is van een verjaringsloos tijdperk. De nieuwe verjaringstermijn (ook weer van drie jaren) begint pas te lopen als de verzekeraar hetzij de aanspraak erkent, hetzij deze bij aangetekende brief ondubbelzinnig afwijst.

Van der Zwan Advocaten

Heeft u een vordering (tot uitkering van een schade) op uw verzekeraar en wenst u uw schade uitgekeerd te krijgen maar vraagt u zich af of de vordering is verjaard of wenst u de verjaringstermijn te stuiten? Bij deze ingewikkelde situatie/materie is het raadzaam om een specialist van Van der Zwan Advocaten te raadplegen. U kunt te allen tijde vrijblijvend contact opnemen met ons advocatenkantoor.

Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen 24 uur contact met u op

Contact

Van der Zwan Advocaten
Adelheidstraat 76

2595 EE Den Haag

T. 070 – 789 00 90
E. info@zwanadvocaten.nl