Heeft u een woning of bedrijfspand gekocht met een verborgen gebrek? Wat dan?

Wat zijn verborgen gebreken bij een koopwoning?

Eindelijk heeft u het huis van uw dromen gekocht. Helaas blijkt uw droomhuis toch minder perfect door een verborgen gebrek. Wie is aansprakelijk als het dan toch misgaat?

Een verborgen gebrek is een gebrek dat u pas na de koop van de woning of het bedrijfspand ontdekt. Er is bijvoorbeeld een enorme lekkage in een van de leidingen, de fundering blijkt niet meer goed te zijn of er is sprake van sterk vervuilde grond.

Als eigenaar bent u hiervoor zelf verantwoordelijk. In principe komen na de overdrachtsdatum de kosten voor het oplossen van de verborgen gebreken voor uw rekening. Als koper heeft u namelijk een onderzoeksplicht. Het hangt van de woning af en uw eigen bouwkundige kennis of u dat onderzoek zelf kunt doen. In het algemeen geldt dat hoe ouder de woning is, hoe groter de kans bestaat op een verborgen gebrek. Het is daarom verstandig om bij een oudere woning een bouwkundige keuring te laten doen.

Een andere manier om aan de onderzoeksplicht te voldoen is om een aankoopmakelaar in te schakelen. Een makelaar zou namelijk verstand moeten hebben van de potentiële risico’s van een woning. Daarnaast bestaat er dan ook een mogelijkheid om de makelaar aansprakelijk te stellen voor het verborgen gebrek.

In sommige gevallen kan de verkoper toch aansprakelijk stellen:

Wanneer het gebrek zodanig ernstig is dat er niet normaal in de woning gewoon kan worden. Dit moet u wel goed kunnen onderbouwen en bewijzen. Het maakt niet uit voor de aansprakelijkheid of de verkoper wel of niet op de hoogte was van het gebrek.

Het gebrek was bekend bij de verkoper, maar de verkoper heeft het nooit kenbaar gemaakt. De verkoper heeft een mededelingsplicht. In de rechtspraak wordt overigens aangenomen dat de mededelingsplicht zwaarder weegt dan de onderzoeksplicht. Maar het moet dan wel gaan om een gebrek dat u als koper niet makkelijk zelf had kunnen ontdekken.

Heeft u een huis of een bedrijfsruimte gekocht en een verborgen gebrek ontdekt, ondanks zorgvuldig onderzoek? Wilt u de verkoper aansprakelijk stellen? Van der Zwan Advocaten is een advocatenkantoor met ruime kennis over en jarenlange ervaring in zaken omtrent vastgoed. Heeft u een vraag of bent u betrokken in een geschil of procedure? U kunt ons telefonisch bereiken op het nummer 070 – 789 00 90 of via info@zwanadvocaten.nl

Contact

Van der Zwan Advocaten
Adelheidstraat 76

2595 EE Den Haag

T. 070 – 789 00 90
E. info@zwanadvocaten.nl