Faillissementsaanvraag? Hoe zat het ook alweer?

Heeft een schuldeiser van uw bedrijf een faillissementsaanvraag gedaan, wilt u uw eigen faillissement aanvragen of voldoet een debiteur uw vorderingen niet en wilt u een faillissement aanvragen? Lees hier wat de vereisten voor een faillissement zijn.

Summiere toetsing

Het eerste vereiste is dat de schuldenaar in de toestand moet verkeren dat hij heeft opgehouden te betalen. Dit moet ‘summierlijk’ blijken, dit houdt in dat de rechter alleen een kort, eenvoudig onderzoek behoeft te doen naar de vordering. Het woord ‘toestand’ duidt op dat er enige stabiliteit in het niet-betalen moet bestaan. Er moet altijd enige tijd voorbij zijn gegaan voordat er van deze toestand gesproken mag worden. Het is ook van belang dat er geen zicht op betaling bestaat.

Pluraliteit van schuldeisers

Het tweede vereiste is het pluraliteitsvereiste. Dit houdt in dat er minimaal twee schuldeisers zijn die ieder afzonderlijk een vordering op de schuldenaar hebben. Indien er slechts één schuldeiser is, zal de faillissementsaanvraag niet toegewezen worden. Er hoeft echter maar één van de schuldeisers de faillissementsaanvraag te doen, hij hoeft dan alleen aan te tonen dat er ten minste nog één vordering van een andere schuldeiser niet betaald wordt. Dit wordt ook wel een steunvordering genoemd. De steunvordering hoeft aan weinig eisen te voldoen. Slechts één van deze vorderingen hoeft een opeisbare vordering te zijn. Ook de omvang van de steunvordering hoeft niet vast te staan.

Juridische hulp nodig?

U bent bij het aanvragen van een faillissement niet verplicht een advocaat in de arm te nemen. Toch is het wel raadzaam en zitten hier voordelen aan.

Bent u met een faillissementsaanvraag geconfronteerd, wilt u uw eigen onderneming of een andere onderneming failliet laten verklaren, neem dan – uiteraard geheel vrijblijvend – contact op met Van der Zwan Advocaten. U kunt een afspraak maken voor een juridisch intakegesprek waarin de juridische mogelijkheden met u worden besproken. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 070-789 00 90 of via info@vanderzwanadvocaten.nl.

Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen 24 uur contact met u op

Voor wie?

Van der Zwan Advocaten staat ondernemers in het MKB bij waaronder ZZP ‘ ers, vennoten in een vof, verenigingen, stichtingen en coöperaties.

Contact

Zwan Advocaten
Adelheidstraat 76

2595 EE Den Haag

T. 070 – 789 00 90
E. info@zwanadvocaten.nl