Door winterse weersomstandigheden letselschade opgelopen?

Tijdens de donkere winterdagen komen vaker (verkeers)ongevallen voor. Wanneer de temperatuur zo rond het vriespunt komt, kunnen straten en stoepen glad zijn waardoor voetgangers en fietsers makkelijk ten val komen of auto’s tegen elkaar botsen omdat zij niet (tijdig) kunnen remmen. Dergelijke ongevallen gaan vaak gepaard met materiële schade en kunnen zelfs letselschade tot gevolg hebben.

Aansprakelijk stellen

Wanneer u schade heeft geleden, wilt u uw schade uiteraard vergoed te zien. In Nederland geldt dat ieder zijn eigen schade draagt, tenzij iemand anders aansprakelijk gehouden kan worden voor de schade die u heeft geleden. Het is daarom raadzaam om na een ongeval te bepalen wie er voor het ongeval aansprakelijk is. Lees ook ons artikel “Wat te doen direct na een ongeval“.

De gemeente aansprakelijk stellen

Daarnaast is het in sommige gevallen mogelijk om de gemeente aansprakelijk te stellen, bijvoorbeeld omdat de gemeente niet heeft gezorgd voor voldoende veiligheidsmaatregelen, zoals het tijdig strooien van zout op straten en stoepen.

Het hangt van een aantal factoren af of u de door u geleden schade op de gemeente kunt verhalen. De volgende aspecten spelen een rol bij de beoordeling of de gemeente uw schade dient te vergoeden:

  • De gemeente was op de hoogte van het feit dat het op die plek glad was of de gemeente had van de gladheid op de hoogte moeten zijn;
  • De gemeente was in de gelegenheid (veiligheids)maatregelen te treffen om ongevallen te voorkomen.

Wanneer de gemeente dus op de hoogte was dan wel op de hoogte had moeten zijn van de gladheid op een bepaalde plaats én geen veiligheidsmaatregelen heeft getroffen om ongevallen te voorkomen, kan de gemeente een verwijt worden gemaakt. Wanneer dit het geval is, zal de gemeente aansprakelijk zijn voor de door u geleden schade en zal de gemeente uw schade moeten vergoeden.

Wordt u aansprakelijk gesteld?

Het kan natuurlijk ook zijn dat u, doordat u niet tijdig kon remmen, tegen een andere auto bent gebotst. In zo’n geval kan het zijn dat u door de andere automobilist aansprakelijk wordt gehouden voor de schade die u heeft veroorzaakt. Ook in dat geval staat Van der Zwan Advocaten u graag bij!

Juridische hulp nodig?

Heeft u onlangs een gebroken been opgelopen, een rib gekneusd of een schouder uit de kom, doordat u op straat bent uitgegleden of heeft u blikschade opgelopen doordat u tegen een andere auto bent aangebotst omdat u niet tijdig kon remmen en wilt u de gemeente aansprakelijk stellen voor de door u geleden schade? Neem dan – uiteraard geheel vrijblijvend – contact op met ons kantoor om een afspraak te maken voor een gratis intakegesprek. Onze advocaten zijn gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht en in letselschadezaken en staan u graag bij! U kunt ons telefonisch bereiken op het nummer 070 – 789 00 90 of via info@vanderzwanadvocaten.nl.

Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen 24 uur contact met u op

Voor wie?

Zwan Advocaten staat particulieren en ondernemers, waaronder makelaars, beleggers, en woningbouwverenigingen bij.

Contact

Zwan Advocaten
Adelheidstraat 76

2595 EE Den Haag

T. 070 – 789 00 90
E. info@zwanadvocaten.nl