De Coronacrisis: dreigt uw bedrijf failliet te gaan? Een aantal praktische tips om uw onderneming niet ten onder te laten gaan aan Corona.

Sinds de huidige Coronacrisis is de ‘vraag’ in het bedrijfsleven nog niet eerder zoveel weggevallen. Sportscholen, restaurants en cafés, kappers en schoonheidszaken en dergelijke bedrijven dienen inmiddels gedwongen te sluiten en tevens in de detailhandel (retail) doet de ene na de andere winkel haar deuren dicht. Andere ondernemers zullen beslist ook op korte termijn komen te staan voor een dergelijk wikken en wegen van open blijven of dichtgaan. Nu de overheid haar maatregelen steeds uitgebreider en heftiger maakt moeten bedrijven er alles aan doen om faillissement af te weren. Alle maandelijkse kosten lopen namelijk in principe gewoon door. Wat kunt u (als bestuurder) doen om de gevolgen van de coronacrisis voor uw onderneming te beperken?

Wat kunt u doen in deze tijden van corona?

Maak gebruik van het steunpakket van de overheid

Gelukkig heeft de overheid naast haar steeds verdergaande maatregelen inmiddels ook verscheidene maatregelen afgekondigd die een helpende hand bieden aan ondernemers. Maak hier goed gebruik van.

Communiceer met schuldeisers

Trek tijdig aan de bel bij uw schuldeisers als u de betalingen niet kunt voldoen. Maak afspraken. Wellicht is uw schuldeiser wel bereidwillig om u uitstel van betaling te geven, of om een betalingsregeling te treffen met u.

Let op uw debiteuren

Naast goede communicatie met uw schuldeisers is het ook zaak in deze tijden extra goed op uw debiteurenadministratie acht te slaan. Misschien loopt het nu nog goed, maar als uw klanten in betalingsmoeilijkheden komen, kan ook uw liquiditeit in gevaar komen.

Maak een realistisch reddingsplan

Indien u door wenst te gaan gaan met de onderneming, is het van belang om dit te doen aan de hand van een ‘redelijk en haalbaar’ reddingsplan . Daarbij is het van belang er voor te zorgen dat beslissingen over een dergelijk plan goed onderbouwd en goed gedocumenteerd zijn; leg uw beslissing dus vast! Mocht het dan toch mis gaan, en uw onderneming gaat failliet, zal u de curator aan moeten kunnen tonen welke afwegingen u gemaakt heeft, en dat u een onderbouwde beslissing heeft genomen.

Maak tijdig een melding betalingsonmacht bij de Belastingdienst

Wanneer u voorziet dat u uw belasting niet op tijd kunt betalen, is het zaak om een melding van betalingsonmacht te doen bij de belastingdienst. Dit kunt u doen door gebruik te maken van het volgende formulier. Let hierbij wel: een melding van betalingsonmacht zorgt er niet voor dat uw onderneming bevrijd is van het betalen van de betreffende belasting. Gelukkig heeft de Belastingdienst de mogelijkheden voor het uitstel van betaling van belastingen uitgebreid.

Vraag uitstel van betaling aan

In plaats van faillissement is het ook mogelijk om uitstel van betaling – ook wel surseance –   aan te vragen voor uw onderneming. Surseance is gericht op het voortbestaan van een onderneming. Dit betekent dat sprake moet zijn van tijdelijke en op korte termijn op te lossen financiële problemen binnen uw onderneming. Indien blijkt dat de financiële problemen niet tijdelijk van aard zijn en uw onderneming haar schulden niet meer voldoen kan, dan zal in principe een faillissement volgen.

Een surseance van betaling kan alleen worden aangevraagd door de schuldenaar of onderneming zelf. Hiervoor heeft u een advocaat nodig.

Faillissement niet te voorkomen?

Als ondernemer kunt u zelf het faillissement aanvragen van uw onderneming. Dit kunt u doen op www.rechtspraak.nl. U bent hiervoor niet verplicht een advocaat in de arm te nemen. Natuurlijk staan wij u ook graag bij indien u hulp nodig heeft bij het indienen van een verzoek tot faillissement of bij het opstellen van de stukken die hiervoor benodigd zijn.

Wilt u overigens het faillissement van uw schuldenaar aanvragen, dan heeft u wel een advocaat nodig.

Advocaat faillissementsrecht

Heeft u hulp nodig bij (naderende) financiële problemen of heeft u andere vragen over het beperken van de gevolgen van de Coronacrisis en de maatregelen van de overheid? Neem dan contact op met Zwan Advocaten. Zwan Advocaten is een advocatenkantoor met geruime kennis en jarenlange ervaring in het adviseren en procederen omtrent (dreigend) faillissement en staat u hierin graag bij. U kunt ons telefonisch bereiken op het nummer 070 – 789 00 90 of via info@zwanadvocaten.nl. Ook kunt u uw gegevens achterlaten en dan nemen wij contact met u op!

Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen 24 uur contact met u op

Voor wie?

Van der Zwan Advocaten staat ondernemers in het MKB bij waaronder ZZP ‘ ers, vennoten in een vof, verenigingen, stichtingen en coöperaties.

Contact

Zwan Advocaten
Adelheidstraat 76

2595 EE Den Haag

T. 070 – 789 00 90
E. info@zwanadvocaten.nl