Bent u als voetganger of fietser aangereden?

Voetgangers en fietsers worden gezien als zwakkere verkeersdeelnemers. Voetgangers en fietsers zijn namelijk zeer kwetsbaar in het verkeer en zij kunnen ernstige schade oplopen wanneer zij betrokken raken bij een verkeersongeval. De wet neemt daarom als uitgangspunt dat een automobilist aansprakelijk is voor de schade van de voetganger of fietser en dat de schuld van de automobilist niet bewezen hoeft te worden. Bent u als voetganger of fietser aangereden en heeft u letselschade (zoals blauwe plekken, botbreuken of een hersenschudding) opgelopen? Van der Zwan Advocaten kan uw schade op de aansprakelijke partij verhalen!

Ongelijkwaardige weggebruikers

Normaal gesproken moet aansprakelijkheid bewezen worden, voordat de schade op de wederpartij verhaald kan worden. Aangezien voetgangers en fietsers in het verkeer kwetsbaar zijn, worden zij beter beschermd. Een bestuurder van een motorvoertuig is bij een aanrijding daarom altijd aansprakelijk, tenzij deze bestuurder kan aantonen dat er sprake was van een overmachtssituatie. Dit gebeurt echter zeer zelden.

Schade en eigen schuld

Bij een ongeluk is de aansprakelijkheid zo geregeld dat de bestuurder van het motorrijtuig automatisch aansprakelijk wordt gesteld voor 50% van de schade. Het komt nogal eens voor dat de verzekeringsmaatschappij van de automobilist zich op het standpunt stelt dat de voetganger of fietser eigen schuld aan het ongeval heeft. Indien er sprake is van eigen schuld heeft dit invloed op het percentage van de schade dat door de aansprakelijke partij vergoed wordt. Ons kantoor heeft veel ervaring met dergelijke onderhandelingen, waardoor wij veelal op een hoger percentage uitkomen. Voor kinderen onder de 14 jaar geldt dat zij de volledige schade vergoed krijgen.

Schade ontstaan doordat een automobilist op zijn telefoon zat?

Bent u als voetganger aangereden omdat de automobilist op zijn telefoon zat? De praktijk wijst helaas uit dat bij veel ongevallen de veroorzaker was afgeleid door zijn smartphone. In dat geval dient de (verzekeringsmaatschappij van de) veroorzaker de volledige schade te vergoeden. De bestuurder pleegt dan namelijk een onrechtmatige daad. Voor het claimen van uw letselschade is het belangrijk dat u de dader aansprakelijk stelt en de hoogte van uw letselschade onderbouwt. Het is zeer verstandig u daarbij bij te laten staan door een letselschade advocaat.

Gratis afspraak

Letselschadeadvocaat Richard van der Zwan heeft ruime ervaring op het gebied van het aansprakelijkheidsrecht. Hij kan u vertellen wat uw rechten zijn.

Indien de aansprakelijkheid is erkend, kan hij u ook kosteloos bijstaan. De kosten van rechtsbijstand dienen dan door de aansprakelijke partij te worden vergoed.

Heeft u vragen of wilt u weten of u uw letselschade kunt claimen? Neem dan contact met ons op. Bel vrijblijvend voor het maken van een gratis intakegesprek naar: 070 – 789 00 90 of mail naar info@vanderzwanadvocaten.nl.

Voor wie?

Van der Zwan Advocaten staat particulieren, kleine en middelgrote bedrijven bij waaronder ZZP’ ers en start ups en is werkzaam in de regio Haaglanden.

Contact

Zwan Advocaten
Adelheidstraat 76

2595 EE Den Haag

T. 070 – 789 00 90
E. info@zwanadvocaten.nl