Afspraak is afspraak, maar hoe zit dat met de woningkoop?

De koop van een woning is altijd spannend. Hoe vaak geeft u in een keer zulke bedragen uit? Helaas zijn er wel een aantal valkuilen waardoor de koop van uw droomhuis in een nachtmerrie kan veranderen. Recent zijn wij veel benaderd door kopers en verkopers die, wellicht door de huidige crisis, geconfronteerd werden met een woningkoop die niet door ging. Met dit blog hoop ik duidelijkheid te bieden over hoe een woningkoop tot stand komt en hoe de koper een dergelijke overeenkomst – doorgaans – kan ontbinden.

Onderteken het contract!

De totstandkoming van een woningkoop waarbij zowel de koper als verkoper particulieren zijn moet schriftelijk en komt pas tot stand nadat beide partijen een handtekening hebben gezet! Zorg er voor dat direct na de onderhandelingen de overeenkomst op papier komt en onderteken het contract. Helaas zien wij met enige regelmaat zaken waarbij de verkoper nadat partijen het eens waren opeens op de rem trapt en draalt met het tekenen van de koopovereenkomst. Dit is een risico voor de koper, want de verkoper mag tot dat hij tekent altijd nog afzien van de verkoop en deze mogelijkheid kan de verkoper misbruiken.

De tweede koper

In de praktijk komt het voor dat de verkoper voordat het koopcontract getekend is aan koper verteld dat er een tweede koper met een beter bod gekomen is. Meestal biedt de verkoper de eerste koper de “kans” om het hogere bod te evenaren. Dit moet hij doen anders gaat het huis aan zijn neus voorbij maar bewijs dat er daadwerkelijk een hoger bod is krijgt de koper doorgaans niet. De eerste koper moet in deze situatie dus gokken; is er echt een hoger bod? Of wordt er hier een spelletje gespeeld?

Als koper wilt u zo geen zaken doen maar u had wel net uw droomhuis gevonden. Dit is een lastige keuze. Voorkom deze situatie door aan te dringen op het ondertekenen van de koopovereenkomst!

Bedenktijd van de koper

Na ondertekening van de koopovereenkomst draaien de rollen om. De particuliere woningkoper heeft namelijk een bedenktijd van drie dagen. Binnen die bedenktijd kan de koper zonder een reden op te geven de koop ontbinden. Deze bedenktermijn kan door handig gebruik van het weekend of feestdagen zelfs nog iets worden opgerekt. Kopers kunnen op deze manier gelijktijdig interesse tonen in meerdere woningen.

Verkoper denkt een goede afspraak met een serieuze koper te hebben totdat de koper plotseling de stekker uit de koop trekt waardoor de verkoper het pand weer in de verkoop heeft staan met alle kosten van dien. Als verkoper kunt u hier niets tegen doen en blijft u achter met de schade.

Let op het financieringsvoorbehoud

Ondanks dat de regels in de hierboven omschreven gevallen tot gevoelsmatig oneerlijke uitkomsten kunnen leiden zijn ze wel helder. Onduidelijker wordt het wanneer we kijken naar het financieringsvoorbehoud. In elk standaard woningkoopcontract staat een dergelijke voorbehoud. Toch is het belangrijk dat u er goed stil bij staat wat het betekent en hoe het werkt. Let hierbij vooral op; de duur van het voorbehoud en de eisen die gesteld worden aan de inroeping ervan.

Het financieringsvoorbehoud is een afspraak tussen partijen. Zorg ervoor dat u een realistische kans krijgt om de financiering rond te krijgen maar ook dat het helder is hoe u het voorbehoud moet inroepen. Vaak eist de verkoper allerlei stukken. Zorg ervoor dat u die, op tijd hebt. Wanneer u het voorbehoud verkeerd inroept liggen de wanprestatie en de daaraan verbonden boete van 10% van de koopsom op de loer.

Zit u in een conflict over een ontbonden woningkoop of heeft u vragen over het (ver)koop traject van een woning? Neem dan – uiteraard geheel vrijblijvend – contact op met Zwan Advocaten.

U kunt ons telefonisch bereiken op het nummer 070 – 789 00 90 of via info@zwanadvocaten.nl. Ook kunt u uw gegevens achterlaten en dan nemen wij contact met u op!

Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen 24 uur contact met u op

Contact

Van der Zwan Advocaten
Adelheidstraat 76

2595 EE Den Haag

T. 070 – 789 00 90
E. info@zwanadvocaten.nl