Aansprakelijkheid door dieren

Het kan elke eigenaar overkomen. De hond bijt de buurvrouw of de kat rent de straat op en veroorzaakt indirect een verkeersongeluk. In principe is de bezitter van het (huis)dier altijd aansprakelijk voor de aangerichte materiële schade en letselschade ook wanneer het dier gereden of geleid wordt. Dieren hebben namelijk een onberekenbaar karakter en kunnen onverwacht reageren. Een bezitter aanvaardt het risico dat zijn of haar dier onberekenbaar kan handelen. Belangrijk in alle gevallen is dat het gaat om een actie van het dier “uit eigen energie”. Als een politiehond bijvoorbeeld een slachtoffer bijt op commando, hoeft de politie niet aansprakelijk te zijn.

Aanwijzingen

Als het dier aanwijzingen opvolgde van zijn baas en u daarom schade heeft toegebracht, kunt u de eigenaar van het dier eveneens aansprakelijk stellen. Dit kan dan echter niet op basis van voormeld artikel. De eigenaar van het dier begaat dan een onrechtmatige daad jegens u en kan dan ook uit die hoofde aansprakelijk worden gehouden.

Juridische hulp nodig?

Heeft u onlangs schade opgelopen door een (huis)dier? Neem dan – uiteraard geheel vrijblijvend – contact op voor een juridisch intakegesprek. U kunt ons telefonisch bereiken op het nummer 070 – 789 00 90 of via info@vanderzwanadvocaten.nl.

Voor wie?

Zwan Advocaten staat particulieren en ondernemers, waaronder makelaars, beleggers, en woningbouwverenigingen bij.

Contact

Zwan Advocaten
Adelheidstraat 76

2595 EE Den Haag

T. 070 – 789 00 90
E. info@zwanadvocaten.nl