Kort geding

Zoekt u een advocaat voor een kort geding in Den Haag?

Bent u in kort geding gedagvaard? Of heeft u een probleem waarbij er snel een gerechtelijke beslissing moet komen? Dan bent u bij Zwan Advocaten aan het goede adres. 

Wat is een kort geding?

Een kort geding is een kortere en snellere procedure bij de rechtbank dan een ‘normale’ (bodem)procedure. In principe wordt er direct na het uitbrengen van de dagvaarding al een mondelinge behandeling bepaalt. Bij een kort geding met een procesbelang van minder dan €25.000,-, arbeids- en huurzaken kunt u ook terecht bij de kantonrechter. Als het procesbelang hoger is, dan is de voorzieningenrechter bevoegd. De voorzieningenrechter is een speciale rechter voor kort gedingzaken en kan alleen voorlopige beslissingen nemen, ook wel een voorlopige voorziening genoemd.

Voor een definitieve beslissing moet daarnaast dus altijd nog een bodemprocedure worden opgestart.  Tot de eventuele uitspraak van de gewone rechter in de bodemprocedure geldt de voorlopige voorziening. De voorziening blijft dus geleden als er geen bodemprocedure wordt opgestart. Daarnaast kunt u ook in hoger beroep tegen een uitspraak van de voorzieningenrechter. Vaak blijft de bodemprocedure echter achterwege omdat er wordt berust in de uitspraak van de Kort gedingrechter.

Wat zijn de voorwaarden voor een kort geding?

Spoedeisend belang

De belangrijkste voorwaarde voor een kort geding procedure is het zogeheten “spoedeisend belang”. Vanwege het karakter van het kort geding moet er een spoedeisend belang zijn, anders is deze procedure niet geschikt. U heeft bijvoorbeeld een spoedeisend belang als iemand dreigt om vertrouwelijke informatie van uw bedrijf te delen of als er anders een onomkeerbaar gevolg zal optreden (bijvoorbeeld het kappen van een boom). Bij een incassozaak is er ook al snel sprake van een spoedeisend belang, bijvoorbeeld omdat het geld nodig is voor uw levensonderhoud of het voortbestaan van uw bedrijf. Er wordt een belangenafweging gemaakt tussen de belangen van de eiser en de belangen van de gedaagde.

Niet te complex

Een voorwaarde die hier mee samenhangt is dat de zaak niet te complex mag zijn. Vanwege de korte termijnen en de snelle uitspraak van de rechter, kan de zaak niet te ingewikkeld zijn. De rechter heeft namelijk bij een kort geding geen tijd om erg uitgebreide stukken te bestuderen of om ingewikkelde rechtsvragen te behandelen. In het geval van ingewikkelde zaken zult u dus een bodemprocedure moeten opstarten.

Kort geding advocaat Den Haag

Wilt u graag een procedure opstarten, maar duurt een normale procedure te lang? Of bent u gedagvaard in een kort geding procedure? Wij helpen u verder met uw zaak. Onze aanpak kenmerkt zich door onze expertise en onze betrokkenheid. Heeft u nog vragen of bent u betrokken geraakt in een procedure? Neem vooral contact met ons op.

Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen 24 uur contact met u op

Contact

Van der Zwan Advocaten
Adelheidstraat 76

2595 EE Den Haag

T. 070 – 789 00 90
E. info@zwanadvocaten.nl