Beroepsaansprakelijkheid

Wat is beroepsaansprakelijkheid?

Beroepsaansprakelijkheid is de aansprakelijkheid die iemand heeft omdat hij een adviserend bedrijf heeft of een adviserend beroep uitoefent. Daarbij moet u denken aan een advocaat, notaris, makelaar, accountant, of boekhouder. Deze personen worden in de volksmond ook wel beroepsbeoefenaren genoemd. Als een beroepsoefenaar een fout maakt kan er schade ontstaan bij degene aan wie hij het advies heeft gegeven. Dat heet dan een beroepsfout.

Schade claimen na een beroepsfout!

Heeft uw beroepsbeoefenaar een fout begaan en lijdt u daardoor schade? Dan helpen wij u die schade vergoed te krijgen!

Om vast te kunnen stellen of uw er ook echt een fout is gemaakt zullen wij eerst een scan uitvoeren. Hierin worden uw kansen goed in kaart gebracht. Het doel is om aan te tonen dat er niet is gehandeld zoals een redelijk bekwaam handelend beroepsbeoefenaar in hetzelfde geval zou hebben gedaan. Dat is het criterium.

Na de scan ontvangt u van ons een eerlijk en onafhankelijk advies. Als u inderdaad een zaak heeft zullen wij namens u de aansprakelijkstelling opstellen en de schadeprocedure in gang zetten. Dat kan eventueel in combinatie met een tuchtklacht die de aansprakelijkheid ondersteunt.

Ik wil een schadevergoeding ontvangen, wat moet ik doen?

Schakel één van onze gespecialiseerde advocaten in. Zij kunnen uw precies vertellen welke stappen u moet ondernemen om uw schade te claimen. Ze geven u een open en eerlijk advies. Contact met een advocaat? Laat hieronder uw gegevens achter. U hoort binnen een dag van ons.

Voordelen

  • Expertise, uw schade geclaimd door een specialist
  • Onafhankelijk dus altijd het optimale resultaat voor u
  • Geen rompslomp, wij regelen alles
  • Optimaal resultaat
  • Efficiënte aanpak

Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen 24 uur contact op

Wat is een tuchtklacht?

Een beroepsbeoefenaar is (bijna) altijd verplicht lid van een beroepsorganisatie. Denk daarbij aan de Nederlandse Orde van Advocaten, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, de NVM, de NIVRE of de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Die beroepsorganisaties hebben allemaal reglementen waaraan de leden zich dienen te houden. Wanneer u vindt dat die regels worden overtreden en de persoon in kwestie niet handelt zoals een redelijk bekwaam en redelijk handelend beroepsgenoot zou doen, dan kan u daarvoor een klacht indienen bij de betreffende beroepsorganisatie. Een zogenaamde tuchtklacht. Als de klacht gegrond wordt verklaard dan kan de betreffende beroepsbeoefenaar daarvoor een maatregel opgelegd krijgen zoals een waarschuwing, een schorsing of een boete.

Moet ik een tuchtklacht indienen?

Nee. Dat hoeft niet per se, maar als u vindt dat een beroepsbeoefenaar geen goed werk heeft geleverd dan kunt u natuurlijk wel een tuchtklacht indienen. In de tuchtklacht wordt dan een oordeel gegeven of de beroepsbeoefenaar ook echt een fout heeft gemaakt. Als het tuchtcollege het met u eens is dan helpt dat natuurlijk wel bij het verhalen van uw schade.

Hoe verloopt een procedure tegen een beroepsbeoefenaar?

De betreffende beroepsbeoefenaar stuurt de aansprakelijkstelling door naar zijn verzekeraar. U heeft dan verder te maken met die verzekeraar. De beroepsbeoefenaar komt er dan feitelijk niet meer aan te pas. Er volgt dan een discussie met de verzekeraar die bijna altijd alles ontkent en onder betaling probeert uit te komen, althans zo min mogelijk aan u probeert uit te keren.

Wat te doen?

Win goed en eerlijk advies in over uw kansen. Dit bespaart u een hoop tijd, geld en emotie. U bent als leek flink in het nadeel omdat de beroepsbeoefenaar een enorme kennisvoorsprong heeft. Daarnaast wordt de beroepsbeoefenaar ook nog eens bijgestaan door een goede, door zijn verzekering betaalde advocaat. De verzekeraar wil namelijk maar één ding, geen of zo min mogelijk schade uitbetalen! Zoek dus zelf ook een goede advocaat!. Wij staan u graag te woord om uw kansen op schadevergoeding in te schatten en uw schade te verhalen!

In welke gevallen kan ik een tuchtklacht indienen?

Dat hangt ervan af. Als een klant niet tevreden is kan hij een tuchtklacht indienen. Soms wordt dat gedaan om iets van de prijs af te krijgen, maar daarvoor is het tuchtrecht eigenlijk niet bedoeld. Maar als u terecht van mening bent dat een beroepsbeoefenaar iets niet goed heeft gedaan en een fout heeft gemaakt, dan kunt u hem op die fout aanspreken. In de tuchtklacht wordt dan een oordeel gegeven of de beroepsbeoefenaar ook echt een fout heeft gemaakt.

 

Over ons

Van der Zwan Advocaten is een advocatenkantoor in Den Haag dat is gespecialiseerd in aansprakelijkheid, verzekeringen en letselschade.