Wat te doen direct na een ongeval?

Een ongeval is altijd schrikken. Toch heeft u niet veel tijd om van de schrik te bekomen. U moet namelijk direct allerlei zaken regelen. Het goed regelen van zaken vlak na het ongeval, voorkomt vaak “gedoe” achteraf. 

Op de plaats van het ongeval

 • Er mag nooit zomaar worden doorgereden na een ongeval. Dit is zelfs strafbaar. Stop altijd. In ieder geval om gegevens uit te wisselen. Soms rijden mensen echter vaak door de schrik door. Als u bent doorgereden, meld uzelf dan alsnog zo spoedig mogelijk bij de politie.
 • Zorg ervoor dat uzelf en de andere weggebruikers zo veilig mogelijk zijn. Waarschuw eventueel andere weggebruikers met knipperende lichten en/of bijvoorbeeld een gevarendriehoek. U voorkomt zo mogelijk een nieuwe aanrijdingen. Als uw auto niet meer rijdt, bel dan ook de hulpdienst van uw autoverzekering.
 • Bel altijd bij zwaardere ongevallen de politie. Bijvoorbeeld als er gewonden in het spel zijn, als u drankgebruik vermoedt of als de tegenpartij zijn naam niet wil geven en niet de juiste papieren heeft. Bel ook de politie als de tegenpartij een buitenlands kenteken heeft of als de tegenpartij onbekend is. Als er gewonden zijn, belt u natuurlijk ook de ambulance.
 • Verzamel zoveel mogelijk bewijs. Fotografeer het ongeluk, de remsporen, de schade, de weg en de verkeerssituatie. Mits relevant fotografeer dan ook de weersituatie en/of de (tijdelijke) verkeersborden, of wegafzettingen. Probeer ook zo accuraat mogelijk de remweg op te meten. Verzamel bovendien de contactgegevens van de eventuele getuigen (bijrijders zijn ook getuigen!). Vergeet bovendien niet om aan de politie te vragen, waar u het proces-verbaal kan opvragen.
 • Vul de voorkant van het Europese Schadeformulier in. Controleer goed of dit volledig is ingevuld en een getrouwe weergave geeft van de feiten. Noteer alleen zaken als snelheden en/of afstanden als u hier zeker van bent. Wees voorzichtig met schattingen. Onderteken het formulier dus nooit zomaar.
 • Doe geen toezegging over de schuldvraag of de schade. Probeer de discussie te voorkomen. Mocht dit wel gebeuren, kunt u beter de politie bellen.
 • Als u of een bijrijder pijnklachten heeft, is het altijd verstandig om een hulpverlener hiernaar te laten kijken.

Thuis

 • Vul thuis het volledige schadeformulier in.
 • Neem zo nodig zo snel mogelijk contact op met uw verzekeraar en/of advocaat.
 • Informeer de (huis)arts als u korte tijd na het ongeval last krijgt van pijn en/of bijvoorbeeld angstaanvallen. Het is niet ongebruikelijk dat bepaalde lichamelijke of psychische klachten, zich pas enige tijd na het ongeval openbaren. Vergeet niet te melden dat u recentelijk in een ongeval betrokken bent geweest.
 • Zorg voor een goede (schade)administratie, zodat u een duidelijk beeld heeft van uw schade. Bewaar bovendien alle bonnetjes en/of afschriften, die verband hebben met het ongeval. 

Bekijk onze mogelijkheden

Plan nu uw kennismakingsgesprek

Bekijk actualiteiten op onze blog