Rijbewijs ingevorderd?

Of het nu door te hard rijden komt, door rijden onder invloed of vanwege een andere reden: de politie vordert met grote regelmaat rijbewijzen in. Bij de vraag of de politie een rijbewijs invordert, speelt onder andere de eventueel op te leggen straf mee. Wat kan u doen als uw rijbewijs is ingevorderd?

Lees meer: Rijbewijs ingevorderd?

Geen straf na het opleggen van een alcoholslot

23 september 2014 - Al enige tijd bestond er in de advocatuur een discussie over de houdbaarheid van de stelling dat er naast het opleggen van een alcoholslotprogramma door het CBR tevens een straf opgelegd mag worden. In de advocatuur werd de stelling ingenomen dat dit eigenlijk een vorm van dubbele bestraffing is. In ons stelsel is is het verboden een dubbele straf op te leggen voor hetzelfde strafbare feit.

Lees meer: Geen straf na het opleggen van een alcoholslot

Mag een ondernemer zichzelf verdedigen bij een overval?

26 juni 2014 - Steeds vaker verschijnen er berichten in de media waarin staat dat ondernemers zich hebben verdedigd tegen een overvaller. Waar kort geleden nog een echtpaar in het nieuws kwam dat betrokken is geweest bij een schietpartij, is nu weer een juwelier in Amsterdam in het nieuws die een ongenode gast met een vleesmes neerstak. Het is duidelijk dat ondernemers steeds vaker bereid zijn om hun bedrijf met gevaar voor eigen lichaam te verdedigen. In dit artikel ga ik nader in op de juridische aspecten welke van belang zijn indien een ondernemer wordt overvallen en hij zichzelf verdedigt.

Lees meer: Mag een ondernemer zichzelf verdedigen bij een overval?

Censuur versus vrijheid van meningsuiting

21 augustus 2014 - Soms tref je in de media berichten aan die je verbazen. Vanmorgen las ik in verschillende media dat het Openbaar Ministerie zou onderzoeken of de website Geenstijl strafbaar is voor het plaatsen van een artikel over censuur met daarboven een foto. Op die foto is het hoofd van burgemeester Van Aartsen geplakt op het lichaam van een onthoofde journalist.

Of de foto morele grenzen te buiten gaat, is niet relevant. Ik zal daar verder niet op ingaan. De vraag is of de foto – bezien in de gehele context – strafbaar is.

Lees meer: Censuur versus vrijheid van meningsuiting

Aansprakelijkheid voor pesten

20 juni 2014 - Deze week zijn er diverse berichten in de media verschenen over ernstige schoppartijen op scholen. Een voorbeeld hiervan is het meisje dat in Rotterdam door een schoolgenoot hard onderuit werd geschopt en vervolgens ook nog eens een trap tegen haar nek kreeg. Welke gerechtelijke stappen kunnen er nu ondernomen worden om de dader aansprakelijk te stellen voor de opgelopen schade?

Lees meer: Aansprakelijkheid voor pesten

Waterpiraat van de Vinkeveense Plassen

13 augustus 2014 - In de avond van 2 augustus jl. is op de Vinkeveense Plassen een speedboot tegen een sloep gebotst. Twee mannen zijn hierbij om het leven gekomen. De schipper en de inzittende van de speedboot zijn na het ongeval doorgevaren. De volgende ochtend heeft de politie de speedboot gevonden en is de verdachte aangehouden. Maar welk risico loopt de man?

Lees meer: Waterpiraat van de Vinkeveense Plassen

Geen gijzeling bij onmacht betalen verkeersboetes

25 februari 2014 - Gisteren bleek dat meer Kantonrechters hun zorgen uiten over de stijging van het aantal verzoeken tot gijzeling dat wordt ingediend door het CJIB. Bij dergelijke verzoeken gaat het bijvoorbeeld om mensen die een verkeersboete niet betalen. Het door de rechter honoreren van een gijzelingsverzoek houdt in dat de wanbetaler de cel in moet. Het doel hiervan is de wanbetaler ertoe te bewegen dat hij de verkeersboete betaalt. Een gevangenisstraf komt niet in de plaats van de boete. Dit betekent dus dat de verkeersboete verschuldigd blijft.

Lees meer: Geen gijzeling bij onmacht betalen verkeersboetes

Subcategorieën