Mag een ondernemer zichzelf verdedigen bij een overval?

26 juni 2014 - Steeds vaker verschijnen er berichten in de media waarin staat dat ondernemers zich hebben verdedigd tegen een overvaller. Waar kort geleden nog een echtpaar in het nieuws kwam dat betrokken is geweest bij een schietpartij, is nu weer een juwelier in Amsterdam in het nieuws die een ongenode gast met een vleesmes neerstak. Het is duidelijk dat ondernemers steeds vaker bereid zijn om hun bedrijf met gevaar voor eigen lichaam te verdedigen. In dit artikel ga ik nader in op de juridische aspecten welke van belang zijn indien een ondernemer wordt overvallen en hij zichzelf verdedigt.

AddThis Social Bookmark Button

Lees meer: Mag een ondernemer zichzelf verdedigen bij een overval?

Aansprakelijkheid voor pesten

20 juni 2014 - Deze week zijn er diverse berichten in de media verschenen over ernstige schoppartijen op scholen. Een voorbeeld hiervan is het meisje dat in Rotterdam door een schoolgenoot hard onderuit werd geschopt en vervolgens ook nog eens een trap tegen haar nek kreeg. Welke gerechtelijke stappen kunnen er nu ondernomen worden om de dader aansprakelijk te stellen voor de opgelopen schade?

AddThis Social Bookmark Button

Lees meer: Aansprakelijkheid voor pesten

De zaak Badr Hari: zal de straf lager uitvallen wegens vormverzuimen?

11 oktober 2013 - Gisteren is de zaak van kickboxer Badr Hari begonnen in de rechtbank Amsterdam. Er wordt veel gespeculeerd over een mogelijke uitkomst. Zo voorspelde misdaadjournalist John van den Heuvel in het Algemeen Dagblad een jarenlange gevangenisstraf. Hij heeft het over een sterke zaak voor het Openbaar Ministerie. Klopt dit wel? Naar mijn mening zijn er in deze kwestie nog vele vraagtekens.

AddThis Social Bookmark Button

Lees meer: De zaak Badr Hari: zal de straf lager uitvallen wegens vormverzuimen?

Geen gijzeling bij onmacht betalen verkeersboetes

25 februari 2014 - Gisteren bleek dat meer Kantonrechters hun zorgen uiten over de stijging van het aantal verzoeken tot gijzeling dat wordt ingediend door het CJIB. Bij dergelijke verzoeken gaat het bijvoorbeeld om mensen die een verkeersboete niet betalen. Het door de rechter honoreren van een gijzelingsverzoek houdt in dat de wanbetaler de cel in moet. Het doel hiervan is de wanbetaler ertoe te bewegen dat hij de verkeersboete betaalt. Een gevangenisstraf komt niet in de plaats van de boete. Dit betekent dus dat de verkeersboete verschuldigd blijft.

AddThis Social Bookmark Button

Lees meer: Geen gijzeling bij onmacht betalen verkeersboetes

Dient het openbaar maken van de camerabeelden te leiden tot strafverlaging?

Vandaag deed de rechtbank uitspraak in de kwestie van de “Kopschoppers” van Eindhoven. De in het openbaar gebrachte beelden van 4 januari 2013 veroorzaakten veel maatschappelijke onrust. Met dank aan de beelden werden de daders gevonden en kon Justitie de verdachten vervolgen. Het in openbaarheid brengen van de beelden was voor de rechtbank evenwel reden tot het opleggen van een lagere straf.

AddThis Social Bookmark Button

Lees meer: Dient het openbaar maken van de camerabeelden te leiden tot strafverlaging?

Gijzelen vanwege niet voldoen van verkeersboetes

30 januari 2014 - Advocaat Ron van der Beek stond gisteren en vandaag in het Algemeen Dagblad omdat steeds meer 'gewone mensen' worden gegijzeld omdat zij een boete van het CJIB niet kunnen betalen. Daarnaast was advocaat Van der Beek te zien Hart van Nederland. in Mag dit zomaar? En kunt u bezwaar maken tegen het verzoek van het Openbaar Ministerie aan de Kantonrechter om een machtiging tot gijzeling te verstrekken?

AddThis Social Bookmark Button

Lees meer: Gijzelen vanwege niet voldoen van verkeersboetes

Had de strafeis in de zaak van Donnie Rog echt niet hoger gekund?

1 augustus 2013 - In de afgelopen weken hebben zich in de media verschillende deskundigen uitgelaten over de strafeis in de zaak Donnie Rog. Deze zou maximaal zijn. Van der Zwan Advocaten stelt dit aan de hand van een andere recente zaak ter discussie.

AddThis Social Bookmark Button

Lees meer: Had de strafeis in de zaak van Donnie Rog echt niet hoger gekund?

Subcategorieën

Juridisch probleem? Bel ons op 070 789 00 90 of neem contact met ons op!