Bent u als voetganger of fietser aangereden?

22 augustus 2016 – Voetgangers en fietsers worden gezien als zwakkere verkeersdeelnemers. Uitgangspunt is dat de automobilist aansprakelijk is voor de schade van de voetganger of fietser zonder dat  zijn schuld bewezen hoeft te worden. Bent u aangereden en heeft u letselschade opgelopen? Wij kunnen uw schade verhalen op de aansprakelijke partij.

Ongelijkwaardige weggebruikers

Normaliter dient aansprakelijkheid van de andere partij bewezen te worden. Omdat voetgangers en fietsers kwetsbaar zijn in het verkeer, worden zij beter beschermd. De wet bepaalt dat de bestuurder van het motorvoertuig aansprakelijk is, tenzij hij overmacht kan bewijzen. Dit gebeurt echter zelden.

Eigen schuld?

Bij een ongeluk is de aansprakelijkheid zo geregeld dat de bestuurder van het motorrijtuig automatisch aansprakelijk wordt gesteld voor 50% van de schade. Het komt nogal eens voor dat de verzekeringsmaatschappij van de automobilist zich op het standpunt stelt dat de voetganger of fietser eigen schuld aan het ongeval heeft. Indien er sprake is van eigen schuld heeft dit invloed op het percentage van de schade dat door de aansprakelijke partij vergoed wordt. Ons kantoor heeft veel ervaring met dergelijke onderhandelingen, waardoor wij veelal op een hoger percentage uitkomen. Voor kinderen onder de 14 jaar geldt dat zij de volledige schade vergoed krijgen.

Smartphone

De praktijk wijst helaas uit dat bij veel ongevallen de veroorzaker was afgeleid door zijn smartphone. In dat geval dient de (verzekeringsmaatschappij van de) veroorzaker de volledige schade te vergoeden. De bestuurder pleegt dan namelijk een onrechtmatige daad. Voor het claimen van uw letselschade is het belangrijk dat u de dader aansprakelijk stelt en de hoogte van uw letselschade onderbouwt. Het is zeer verstandig u daarbij bij te laten staan door een letselschade advocaat, -bureau of -expert.

Gratis afspraak

091Letselschadeadvocaat Richard van der Zwan heeft ruime ervaring op het gebied van aansprakelijkheidsrecht. Hij kan u vertellen wat uw rechten zijn. Indien de aansprakelijkheid is erkend, kan hij u ook kosteloos bijstaan. De kosten van rechtsbijstand dienen dan door de aansprakelijke partij te worden vergoed. Heeft u vragen of wilt u weten of u uw letselschade kunt claimen? Bel vrijblijvend voor het maken van een afspraak naar: 070 – 789 00 90.

Bekijk onze mogelijkheden

Plan nu uw kennismakingsgesprek